U središtu puno većeg prostora od Jadrana traži se splav duga sedam metara, Francuzi uputili dodatni brod

Jučer je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Nakon te informacije, svi brodovi koji sudjeluju u potrazi za kapetanom Miškićem i nestalim pomorcima odmah su promijenili kurs i krenuli prema objektu. Potraga, prema posljednjim informacijama, traje i dalje.

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je zatražila i u srijedu i dobila satelitske snimke područja i na njima su uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja.

Nakon toga krenula je velika akcija potrage za pomorcima.

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je za N1 rano jutros Vladmir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

Direktor tvrtke Bourbon Offshore Gael Bodenes kazao je u srijedu navečer da se neće odustati od potrage za nestalim pomorcima, javlja ukrajinska agencija Ukrinform. “Naš fokus kao tvrtke je i operacija potrage i spašavanja, ali i pružanje podrške obiteljima članova posade na bilo koji način”, navodi se u priopćenju. Direktor Bourbona je kazao i da su u stalnom kontaktu s obitelji pomoraca.

Dodao je da potragu provodi CROSS uz pomoć francuske mornarice i Bourbon Offshorea.

Na terenu je samo šest brodova, a najbliže plovilo udaljeno je oko 240 kilometara, ili tek nešto više od udaljenosti Šibenika i Zagreba, piše Morski.hr. Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 555 kilometara. Najbliže kopno je Barbados, koji je od središta potrage udaljen 938 nautičkih milja ili 1738 kilometara. To je samo 100 kilometara manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve.

Kako piše Morski.hr, prostor potrage se nalazi u svojevrsnoj “rupi” uobičajenih trgovačkih ruta, što znači da tuda prolazi manje brodova nego što ih prolazi nešto sjevernije ili južnije od tog prostora. Zbog manjeg broja brodova u tom području potraga traje još i dulje.

Da bi se pojasnilo o kolikom je prostoru zaista riječ, to se područje može usporediti s Jadranskim morem. Jadran je dug 470 NM ili 871 km, a širok 86 NM ili 159 km. U središtu puno većeg prostora od Jadrana traži se splav duga sedam metara, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari