Predsjednica RH socijalnim radnicima: Mnogi centri nisu dovoljno kadrovski ni materijalno opremljeni, što je nužno mijenjati

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvorenju X. konferencije socijalnih radnika te čestitajući obljetnicu rada njihove udruge zaželjela socijalnim radnicama i radnicima uspjeh u daljnjem radu na pružanju pomoći i sigurnosti osoba za koje skrbe i kojima je potrebna pomoć.

Smatram kako je rad socijalnih radnika iznimno važan i dragocjen za svako društvo jer je riječ o vrlo zahtjevnom životnom pozivu kojemu moramo dati veću pozornost i kontinuirano unaprjeđivati sustav socijalne skrbi u cjelini, kazala je Predsjednica u prigodnom obraćanju. „Svaki je lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika. Ljudi koji se u moru života nisu snašli zbog različitih okolnosti, zbog svoje ranjivosti ili raznih nedaća, trebaju pomoć društva, a to je upravo vaša stručna pomoć i ljudsko suosjećanje. Vi ste tu odgovornost prihvatili i svjedočite je svaki dan“, dodala je.

Naglasila je kako se velika pozornost skreće na sustav socijalne skrbi tek kada na naslovnicama završe ekstremni slučajevi nasilja jer se upire prstom tražeći krivca u sustavu koji je „zakazao“ i olako se znaju davati kvalifikacije nečijeg rada ili krivnje. No vi najbolje znate koji su propusti sustava i što bi trebalo učiniti da bude bolji, kazala je.

„Svi mi koji obnašamo političke dužnosti imamo zadaću ohrabriti vas i motivirati, osnažiti u vašem radu i omogućiti što bolje uvjete rada, jer na vama leži odgovornost pomoći i društvene integracije najranjivijih skupina“, poručila je Predsjednica. Pozdravila je međuresornu suradnju među ministarstvima jer se njome olakšava rješavanje složenih situacija. Nadalje, dodala je kako mnogi centri nisu dovoljno kadrovski ni materijalno opremljeni, što je nužno mijenjati ukoliko želimo živjeti u društvu u kojem se cijeni plemenita i humana profesija socijalnih radnika, kao i svakog čovjeka kojemu je njihova pomoć potrebna.

„Društvo se danas, u suvremenom svijetu sve brže mijenja, svakodnevno se javljaju novi izazovi koji traže nove metode pomoći i razvoja struke. Ono što vazda ostaje isto jest potreba da se u svakom slučaju vidi čovjek. Stoga niti jedan slučaj ne može isključiti empatiju i ljudskost. U svakoj pomoći potrebno je pružiti ljubav prema bližnjemu“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Share This Article