Erdogan poručio Europskoj uniji: Ukoliko našu operaciju i dalje budete ocjenjivali ¨okupacijom¨, mi otvaramo granice i 3,6 milijuna izbjeglica pošaljemo vama

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da u temelju mirovne operacije ¨Izvor mira¨ koja se vodi na istoku rijeke Eufrat u Siriji stoji sprječavanje pokušaja formiranja terorističke države na jugu granice sa Turskom i dodao:

¨Pozivam na moral i savjest sve one, koji zatvarajući oči pred svim zbivanjima imaju za zadatak samo da kritikuju Tursku.¨

Predsjednik Erdogan je održao govor na zasjedanju Stranke pravde i razvoja (AK Parti), prenosi Turska radio televizija.

Istaknuvši da je cilj pokreta očuvanje teritorijalne cjelovitosti i integriteta Sirije, Erdogan je kazao da Turska neće prihvatiti nikakvu vrstu kritike u vezi operacije koja se vodi u Siriji, gdje se nalaze mnoge strane sile, i to u cilju sprječavanja formiranja terorističke države.

¨Kritiziraju korak koji je učinjen u cilju jedinstva i zajedništva u Siriji. Držite se po strani, mi nastavljamo našim putem¨.

Uputivši kritike Egiptu i Saudijskoj Arabiji u vezi izjava koje su ove zemlje uputile povodom mirovne operacije ¨Izvor mira¨, predsjednik je kazao:

¨Saudijska Arabija ne može prigovarati Turskoj, neka pogledaju što su napravili u Jemenu. A Egipat? Oni uopće neka ne pričaju. Ti si (egipatski predsjednik Sisi) ubojica demokracije u svojoj zemlji.¨

Erdogan je uputio oštar odgovor i EU riječima:

¨Ukoliko našu operaciju i dalje budete ocjenjivali ¨okupacijom¨ onda nam je posao zaista lak: Otvorimo granice i 3,6 milijuna izbjeglica (Sirijaca) pošaljemo vama. Neće poslati 3 milijuna eura koje su obećali kao pomoć sirijskim izbjeglicama.Jeste li vi ispoštivali do sada dana obećanja?

Rekavši da će Turska nastaviti svoju dostojanstvenu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS, PKK, YPG i PYD, Erdogan je kazao da je Turska 5.500 pripadnika terorističke organizacije ISIS, koji su iz Francuske, Njemačke i Nizozemske došli u Siriju, vratila iz ove zemlje.

Predsjednik je istaknuo da Turska u Siriji ne vodi borbu protiv kurdske braće već protiv terorističkih organizacija i dodao:

¨Niko ne može poreći našu ljubav prema sirijskoj braći. Naš problem su ISIS; YPG, PYD i organizacije koje pokušavaju okupirati Siriju. Cilj mirovne operacije je sprečavanje terorističke države na jugu naše granice.

Istaknuvši da Turska nema pretenzije ni za čijom teritorijom, Erdogan je kazao da isto mišljenje dijeli i Sirijska nacionalna vojska koja djeluje zajedno s Turskom.

Erdogan je kazao da će se u jako skoro vrijeme regija od Mumbiča do Iraka pretvoriti u spokoj i blagostanje te da će Turska rastjerati ¨crne oblake¨ koji su već 8 godina nadvijeni nad sirijskim narodom.

Obrativši se SAD-u i zemljama NATO-a, Erdogan je kazao:

¨Mi smo Turska. Mi smo NATO zemlja. Svi dobro znate 5. točku. Ne možete biti nijemi dok terorističke organizacije napadaju Tursku, članicu NATO saveza.¨

Turski predsjednik Erdogan priopćio da je od početka operacije “Izvor mira“ neutralizirano najmanje 109 terorista, piše Turska radio televizija.

Facebook Komentari