Turska započela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, Trump Kurdima obećao financijsku i pomoć u oružju

Turske trupe započele su ofenzivu na sjeveroistoku Sirije protiv tamošnje kurdske milicije, saveznika Sjedinjenih Država u borbi protiv tzv. Islamske države, javlja BBC. Početak ofenzive je objavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ofenziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i “civilna područja”, što je izazvalo “ogromnu paniku među ljudima”.

Zeleno svjetlo za vojnu operaciju dao je u nedjelju američki presjednik Donald Trump odlukom da se snage SAD-a povuku s tog područja. Kurdi poručuju kako su izdani, a UN strahuje od velikog rizika za civile i poziva sve strane da se suzdrže od mogućih vojnih akcija.

Konvoj autobusa pod okriljem noći prevozi pojačanje borcima Slobodne sirijske vojske na položajima s turske strane tursko-sirijske granice. To su posljednje pripreme za upad turskih snaga i njihovih saveznika na sjever Sirije. Sinoć je odrađena i formalnost, parlament u Ankari produljio je mandat kojim se dopušta prekogranično djelovanje.

Turska se nada da će stvoriti sigurnu zonu na sjeveru Sirije, što bi omogućilo povratak u ta područja barem dijela od oko 3 i pol milijuna sirijskih izbjeglica koji su sada na skrbi Turske. No borci Sirijskih demokratskih snaga, kurdski veterani u njihovim redovima, pitaju se sada zašto su se borili protiv islamista.

– Turske snage imaju namjeru “uskoro” prijeći sirijsku granicu. Kurdske snage mogu se ili predati ili će ih Ankara “natjerati da prestanu ometati” tursku borbu protiv džihadista Islamske države, objavio je na Twitteru pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Fahrettin Altun, piše HRT.

Donald Trump je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu “napustile” Kurde iz Sirije. “Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce”, napisao je u tvitu. “Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima”, dodao je.

Kurdi smatraju da su im Amerikanci povlačenjem “zabili nož u leđa”, iako su im bili glavni saveznik u Siriji – gdje su pomogli poraziti islamističke teroriste. No Ankara Kurde smatra teroristima i poručuje im da se mogu ili predati ili će ih “natjerati da prestanu ometati” tursku borbu protiv džihadista tzv. Islamske države.

Facebook Komentari