Koalicija pred raspadom, Vrdoljak uputio ultimatum Plenkoviću

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak rekao je nakon izvanrednog sastanka vodstva stranke da ako se ne povećaju plaće učiteljima HNS neće podržati proračun i izlaze iz Vlade. Zbog tog sastanka HNS nije sudjelovao na sastanku koalicije koji je održan u Vladi.

“U Vladu smo ušli zbog obrazovne reforme i da bi riješili nestabilnost. Vodstvo stranke je na osnovu prethodno donesenih odluka na Predsjedništvu i Središnjem odboru zaključilo da ako ne bude izglasano povećanje od 4 posto HNS neće glasati za proračun i nemamo šta raditi u toj Vladi”, kazao je Ivan Vrdoljak.

Napomenuo je ove godine već donesena odluka o povećanju od 2 posto.

“Četiri posto ne moraju biti od prvog siječnja, sukladno dinamici koji proračun može trpiti može se uvesti povećanje, kojim bi se tijekom iduće godine ispravila nepravda prema učiteljima i nastavnicima”, kazao je Vrdoljak, prenosi N1.

“Ako se ne predvidi povećanje koeficijenata za naše nastavnike i učitelje mi za proračun nećemo glasati i onda je bespredmetan naš ostanak u Vladi. To nije ucjena, naš je fokus na reformi, a dio je reforme popravljanje materijalnog statusa učitelja. Povećanje koeficijenata je popravljanje nepravde. Nećemo si dozvoliti da sjedimo u Vladi i glasamo kontra prijedloga premijera. Onda ćemo se razići jer ne vodimo iste politike”, kazao je Vrdoljak.

Na pitanje novinara je li se čuo s premijerom, Vrdoljak je rekao da jeste.

“Jesam, ali mi smo već nekoliko puta pričali o tome. Naš je fokus na reformi, a premijer, naravno, ima folus na kapacitetima proračuna. Vrlo smo ugodno razgovarali, ali ako nema povećanja od 4 posto nema smisla da ostajemo u Vladi”, naglasio je Vrdoljak.

“Pustite da nastavimo razgovor u drugim formacijama”, izjavila je uoči sastanka ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

“Razgovarat ćemo o tome kako da Hrvatska bude prekrasna zemlja za sve građane”, poručio je pak ministar graditeljstva Predrag Štromar.

“Od reforme datuma važnije su nam veće plaće učiteljima”, poručuju iz HNS-a.

Podsjećamo, čelnici HNS-a posljednjih su dana govorili kako su uvjereni da će Vlada ispuniti zahtjeve sindikatai povećati koeficijente složenosti posla za učitelje.

Nakon današnjeg mirenja koje nije završilo dogovorom sindikati su najavili štrajk, a resorna ministrica Blaženka Divjak rekla je da je ljuta jer do dogovora nije došlo.

Share This Article