14.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Brodovi na Atlantiku upućeni prema mjestu, sa satelita stigla lokacija nečega što...

Brodovi na Atlantiku upućeni prema mjestu, sa satelita stigla lokacija nečega što bi moglo biti splav

Velika potraga za nestalim pomorcima, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, moguće da je došla kraju.

Na stranici koja prati kretanje brodova Marine Traffic tijekom posljednjih nekoliko sati moglo se vidjeti da je nekoliko brodova promijenilo kurs kojim su plovili.

Trenutačno je na vrlo maloj udaljenosti nekoliko brodova. Pomorci u grupi Bourbon Rhode Rescue na Facebooku protumačili su to kao akciju spašavanja, odnosno tvrde da je vjerojatno u Atlantiku uočeno nešto zbog čega su brodovi skrenuti s kursa.

Mnogi od njih nadaju se da je uočen splav ili više njih, na kojima bi mogli biti nestali pomorci na čelu s hrvatskim kapetanom potonulog broda Bourbon Rhode.

Trenutačno nema službenih informacija, no obitelji nestalog Miškića i šestorice Ukrajinaca nadaju se da je završena potraga za njima te očekuju dobre vijesti. Iz Ukrajine se neslužbeno doznaje da je uhvaćen nekakav signal te da zbog tog signala brodovi mijenjaju kurs i idu u istom smjeru, piše Dnevnik.hr.

Uočeno je da se u jednom trenutku većina brodova uputila prema zapadu, slijedeći brod Alp Striker. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan objasnio je kako brodovi moraju pretraživati široko područje.

“Brodovi dođu do neke točke i onda se raspršuju. Pretražuju teren. Bilo bi glupo da idu jedan za drugim. Podijele se na rute. Odnosno, dođu do neke točke i onda se rasprše kao strijelci. Ako je nešto uočeno idu prema toj poziciji i onda se raspršuju i traže dalje“, objasnio nam je.

Napomenuo je kako je točno da je nešto uočeno, da pretpostavljaju da je riječ o splavi, no da su sve ostalo nagađanja.

“Ne znamo je li splav puna ili prazna. Ja sam umjereni opitimist”, rekao je.

“Splav je uočena na satelitskim snimkama i onamo je upućena veća flota, da se pretraži šire područje. Satelitske snimke kasne dva sata”, potvrdio je za Novu TV glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan.

ALP Striker je promijenio smjer prema zapadu i ubrzao na 15.4 čvorova, što je najveća brzina u posljednja tri dana. U traganju sudjeluje šest brodova, te američki i francuski zrakoplovi.

CROSS je pozvao i tri dodatna trgovačka broda da promijene smjer i upute se prema području iz kojeg je odaslan signal, piše morski.hr.

Najnovije

Još iz rubrike