8.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Preživjeli pomorci s Bourbon Rhodea stigli do kopna, iz kompanije poručili: Brod...

Preživjeli pomorci s Bourbon Rhodea stigli do kopna, iz kompanije poručili: Brod Alp Striker nastavlja pretraživati to područje

Preživjeli pomorci jučer su stigli na kopno, a tijela poginulih bit će uskoro predana obiteljima. Bourbon Offshore podsjetio je da jedan brod i dalje patrolira područjem, a peticiju da se nastavi s iscrpnom potragom potpisalo je više od 37.500 ljudi.

Nastavljaju se operacije potrage, brod Alp Striker – 90 m AHTS koji može raditi na vrlo velikim udaljenostima – još uvijek istražuje područje kako bi pronašao nestale pomorce, a sva trgovačka plovila u ovom području su pozvana na motrenje, piše kompanija.

“Trojica preživjelih iz posade Bourbon Rhodea stigla su jučer u luku Fort de France na brodu francuske mornarice. Dočekale su ih civilne i vojne vlasti te predstavnici tvrtke Bourbon”, priopćili su u ponedjeljak poslijepodne iz te kompanije.

Trojicu preživjelih pomoraca dočekali su i liječnici. Dobrog su zdravlja.

“Već su sa svojim obiteljima”, ističe se u priopćenju.

Pogrebna poduzeća pobrinula su se za tijela pomoraca koji su stradali. Ubrzo će biti predana obiteljima.

Bourbon u priopćenju još jednom podsjeća na veliku operaciju traganja za nestalim pomorcima koju su pokrenuli 26. rujna.

Peticiju dosad potpisalo 37.500 ljudi

Obustava potrage izazvala je zgražanje Hrvatske, francuske vlasti su nakon sedam dana potrage objavile kako odustaju od daljnje potrage.

Članovi Facebook grupe ‘Bourbon Rhode Rescue’ pokrenuli su peticiju kojom se traži nastavak potrage. Do sad ju je potpisalo više od 37.500 ljudi.

Obitelj Miškić apelirala je na hrvatske vlasti da pritisnu francuske kako bi se potraga nastavila. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je kako je pisala i francuskom predsjedniku Macronu.

“Hrvatska je tražila i američku pomoć u potrazi za nestalim hrvatskim pomorcem”, objavio je u ponedjeljak i ministar vansjkih poslova Gordan Grlić Radman.

“Čim budemo znali više, javit ćemo”, odgovorio je ministar na pitanje ima li odgovora s američke strane na hrvatsku molbu.

Brod Bourbon Rhode na kojem je plovio Miškić potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea. Na brodu su bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike