Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH na vojnom hodočašću, Krstičević: Vjera i krunica su snaga i poticaj pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon svečanog ulaza više od 200 stjegova brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna, bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, koncelebriranu svetu misu predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Vojno hodočašće organiziralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj na kojem su sudjelovali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji te oko 1000 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

3500 hodočasnika

Svečanom procesijom počelo je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju, 6. listopada 2019. godine.

Na hodočašću je sudjelovalo oko 3500 hodočasnika, od kojih oko 1000 pripadnika Hrvatske vojske.

U Mariju Bistricu stigli su i pripadnici „Gromova“, „Tigrova“ i Zapovjedništva za potporu iz petrinjske vojarne “Pukovnik Predrag Matanović“, koji su tradicionalnu hodočasničku hodnju dugu 102 kilometra počeli u petak, 4. listopada.

Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, kao i članove obitelji poginulih, nestalih, preminulih i stradalih hrvatskih branitelja, na hodočašću su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici Vojnih ordinarijata, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Zapovjednik 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, a hodočašće organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević tom se prilikom susreo sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

Krstičević u Mariji Bistrici: „Vjera i krunica su snaga i poticaj pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata”

“Čast mi je s brojnim pripadnicima Hrvatske vojske, policije i hrvatskim braniteljima sudjelovati na tradicionalnom hodočašću u Mariji Bistrici. Danas molimo za mir, za našu Hrvatsku, za blagostanje i da nam Bog da snagu za ispunjenje zahtjevnih zadaća. Vjera i krunica su snaga i poticaj pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata”, poručio je ministar Krstičević u Mariji Bistrici.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, ujedno zapovjednik 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu izrazio je zadovoljstvo održanim hodočašćem ističući važnost katoličke vjere za hrvatski narod.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako je vjera temelj života i otvara put ljubavi.

„Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru – čvrstu, jasnu, nepokolebljivu“, kazao je biskup prisjetivši se i blaženog Alojzija Stepinca kao progonjenog pravednika koji je živio od vjere i postao primjerom i svjedokom vjere za sve Kristove učenike.

„Od nas ovdje, hodočasnika u Gospinome svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke, očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i poslanju. Naša služba, naše služenje, ne odražava se samo na nas osobno, nego na čitav narod. Vaša profesionalna vojna, policijska, društvena djelatnost, ako je prožeta ljubavlju, postaje vaš put posvećenja“, poruka je biskupa Bogdana.

Nakon misnog slavlja, s početkom u 15 sati održat će se križni put na Bistričkoj kalvariji, čime završava ovogodišnje hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu.

Facebook Komentari