U štrajk će prosvjetari, i to u četvrtak, a dok Vlada pregovara, Bandić je povećao plaće i šutnuo loptu Plenkoviću i ministrici Divjak

U štrajk će prosvjetari, i to u četvrtak, ako im Vlada u procesu mirenja ne poveća koeficijente plaća za šest posto. Dok Vlada pregovara, zagrebački gradonačelnik dijeli šakom i kapom pa je sada zagrebačkim učiteljima povećao plaće za čak 17 posto. Sada u istoj školi, gotovo isti posao učitelji obavljaju i za tisuću kuna razlike na plaći.

Sjede u istoj zbornici, učenike uče čitati i pisati. No učiteljica Gordana će za taj posao od idućeg tjedna dobivati 800 kuna veću plaću. Učiteljica Adrijana neće. Njoj plaću daje država, a njezinoj kolegici – Grad Zagreb. “To će sigurno izazvati niz nezadovoljstva među učiteljima, i osobno se osjećam loše”, napominje.

“Pozdravljam povišicu mojim kolegama, no to bi značilo da očekujemo povišicu ostalima”, poručuje Adrijana Stromotić, učiteljica razredne nastave.

Povišicu za 700-tinjak učitelja za sada daje samo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Riječ je o učiteljima u programu produženog boravka ili onima koji vode sportske programe vikendom. Njima plaće rastu 14 ili 17 posto, ovisno o stupnju obrazovanja.

Gordana Kovač Bluha iz OŠ Rapska u Zagrebu kaže da nikada nisu dobili ovakvo povećanje. “Ako znamo da smo se dosad morali na ulici de facto boriti za povećanje od dva, tri, četiri posto”, govori Kovač Buha.

Pozitivna diskriminacija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić učiteljima isplaćuje ukupno tri i pol milijuna kuna.”Ovi koji su na gradskom proračunu imat će veće plaće, ovi koji su na državnom ne”, napominje gradonačelnik.

Sindikati kažu da je to pozitivna diskriminacija, no Bandić kaže da se o tome pita ministricu. Nije želio ni odgovarati na kritike ministrice da mora obnavljati škole, a ne dizati plaće.

Ministrica i gradonačelnik već se mjesecima prepucavaju oko besplatnih udžbenika, obnove škole, sada i većih plaća. “Radi se o nekoliko stotina u Zagrebu u odnosu na 10.000 zaposlenih koji od toga nemaju baš koristi. Ali ja sam sigurna da ćemo i znači da se taj materijalni status na razini hrvatske stvarno poboljša”, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Još razloga za štrajk

Očekuju to i u sindikatu učitelja, koji sudjeluje u pregovorima. Za njih je Bandićev potez pozitivna diskriminacija. “Razjedinjavanje zaposlenika i razjedinjavanje zbornica nikad nije bilo dobro, pozdravljamo sva povećanja, ali ona bi trebala biti ujednačena”, smatra Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Tako ne misle u sindikatu Preporod. Zadovoljni su jer, kažu, veliko povećanje stiže bez odgode. “Ovo je sad lopta napucana prema ministrici Divjak i premijeru Plenkoviću jer je teško objasniti kako na jednoj strani ima 18 posto, a na drugoj strani ne može se naći novca ni za 6 posto”, ističe čelnik Sindikata Preporod.

Baš zato što se političari loptaju obrazovanjem, učitelji kažu da za štrajk imaju još više razloga, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari