Medicinske sestre i tehničari sami, bez sindikata, u prosvjedu na Markovu trgu, pridružili se i građani

Ad

U Zagrebu je u tijeku veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara, bez sindikata, okupilo se oko 2.000 ljudi, a pridružili su im se i građani, javlja N1. Prosvjednice i prosvjednici s glavnog zagrebačkog trga došli su na Markov trg, pred Vladu.

Povod prosvjedu je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada. Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto. Predviđeno je linearno povećanje dodatka za 3% i 4%.

Kako javlja N1, na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo se 2.000 prosvjednika i prosvjednica, a medicinskim su se radnicima pridružili i građani koji ih podržavaju.

U razgovoru sa Sandom Alić, jednom od organizatorica prosvjeda, koja ističe je samo prva među jednakima, doznali smo koje uvjete će zatražiti od Vlade.

“Tražimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada, i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. godine. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na markovom trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a prosvjed je samo prvi”, rekla je Alić.

Jedna medicinska sestra s kojom je reporterka N1 razgovarala ima 38 godina staža, i sa svim dodacima ima plaću oko 6000 kuna.

“To nije dovoljno, iako moram priznati da kad ljudi čuju 6.000 kuna, mnogima zvuči puno. Osnovna plaća je 5.300, a ostalo su subote, nedjelje, praznici. Popodnevni i noćni rad nama se obračunava kao jutarnji”, istaknula je Alić.

– Želimo nagalsiti izostanak podrške strukovnog sindikata RH, što je u jednom demokratskom društvu neprihvatljivo i žalosno, jer dužnost je sindikata štititi svoje članove, a mi smo danas ovdje, poručuju sestre.

– Tri sestre s neurologije KBC Zagreb osnovale su inicijativu koja je pokrenula ovaj projekt bez ikakve potporu, ali su kao pogon imale hrabrost i volju, kažu.

Njih tri osnovale su, navode, grupu na Facebooku medicinske sestre i tehničari zajedno, a danas grupa ima 13 000 članova, piše HRT.

Facebook Komentari