Vrdoljak: Posavec propustio šansu preuzeti stranku

Ad

Međimurski župan Matija Posavec izlazi iz HNS-a. Nakon što je proteklih mjeseci oštro kritizirao koaliciju s HDZ-om u vlasti odlučio je istupiti iz stranke. Svoju je odluku priopćio novinarima nešto prije podneva u Čakovcu.

Zvali su ga mladi lav HNS-a, trebao je preuzeti predsjedničku funkciju nakon Ivana Vrdoljaka, no Matija Posavec je konačno zbogom rekao danas.

Njegovo nezadovoljstvo u stranci buja nakon koalicije s HDZ-om 2017., tada je odstupio sa svih stranačkih funkcija, osim one predsjednika Županijskog odbora HNS-a Međimurske županije, piše HRT.

Ponovno je eksponiran na izborima za Europski parlament, gdje je bio vodeći na listi no stranka nije osvojila ni jedan mandat, iako se Posavec nadao tome. U svom Međimurju osvojio je trećinu glasova i prepoznatljivo je političko lice no za nacionalnu razinu to nije bilo dovoljno.

Često je kritizirao rad Vlade i kaže da za sjever ne radi dovoljno, smatra da HNS treba proći reorganizaciju, a kap koja je prelila čašu je često spominjanje opstrukcije prema Posavcu od strane vodstva HNS-a.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li se Posavec pridružiti stranci poput Reformista Radimira Čačića ili će osnovati svoju nezavisnu listu.

Stigla je i reakcija aktualnog vodstva HNS- a. Podsjetimo, sjever Hrvatske s Posavcem na čelu bila im je snažna baza.

Vrdoljak: Tražio je izgovor za odlazak

– Poštujemo njegovu odluku, ja osobno i stranka. Kao što smo uvijek komunicirali oko bivšig članova, želimo mu dobro i u privatnom i u političkom životu. HNS je u kampanji za europske izbore svim srcem stao iza Matije Posavca, reakcija je predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka.

Potom je i nastavio.

– Nakon europskih izbora koje je Matija shvatio kao loš rezultat, on je prestao biti timski igrač, dogodio se sukob sa strankom i ja sam dobio nevjerojatan osjećaj da on traži izgovor za odlazak. To je trajalo već nekoliko mjeseci, ali ja sam predsjednik liberalne stranke te mi uvažavamo drugačija mišljenja. Zbog ostatka članova HNS-a, zbog naših vjernih birača sam na “team buildingu” stranke jasno tražio od njega da kaže odlazi li ili ostaje. Matija je danas donio odluku da odlazi iz HNS-a. Mi ćemo i dalje promovirati ljude koji će sutra preuzeti vodstvo stranke, koji će biti bolji nego ja danas. Mi želimo ubrzati tranziciju novog vodstva, ne čekajući parlamentarne izbore.

Vrdoljak je poručio da im je bitno da Hrvatska bude uspješnija. Ističe da je Štromar napravio odlične rezultate, a poglavito Divjak po pitanju obrazovanja.

Ipak, kako će odlazak Posavca utjecati na rejting stranke.

– Događa se da neki odu svojim putem. Ovo niti nije zadnji koji je otišao, svakodnevno nam ljudi prilaze, odlaze…

Upitan je li problem u tome što se neki u stranci i dalje ne mogu pomiriti s odlukom o koaliciji s HDZ-om, Vrdoljak kaže da su izglasane jednoglasne odluke Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke. A da je izazov funkcioniranje u koaliciji s HDZ-om, pa to ja najbolje znam. Bilo je puno hrabrije ući u koaliciju nego što je hrabro izaći iz nje.

Ne smatra da ga je Matija Posavec izdao.

– Mislim da je propustio šansu preuzeti stranku.

Dodaje da će razgovarati s međimurskim ogrankom stranke i da ne očekuje da bi se oni mogli odmetnuti, piše HRT.

Facebook Komentari