Plinara, policija i dimnjačari upozoravaju na trovanje ugljikovim monoksidom

Kod korištenja atmosferskih bojlera postoji rizik od trovanja ugljikovim monoksidom, upozorili su iz zagrebačke policije, plinare i dimnjačarske zadruge.

“Kod potrošača koji koriste atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljikovim monoksidom”, poruka je Policijske uprave zagrebačke, Gradske plinare Zagreb i Dimnjačarske obrtničke zadruge s konferencije za javnost održane u utorak.

Počela je distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a tijekom iduće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere. “Ugljikov monoksid plin je bez boje, okusa i mirisa zbog čega se naziva tihi ubojica. U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljikovim monoksidom”, kazao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a.

Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

“Žrtve monoksida su mlađe osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja na kojem nema kulture plina. Opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija, čime se onemogućuje dotok zraka, i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego ranije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino je pouzdano rješenje zamijeniti atmosferske bojlere novima”, kazao je Duvančić.

Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pri tom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak. “Primjerice, u središtu Zagreba obnavljaju se stanovi za najam, a ostaju dimnjaci stariji od sto godina. Pozivam sve potrošače da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku”, istaknuo je Zrinski, prenosi Dnevnik.hr.

Share This Article