Majka osuđena jer nije cijepila trogodišnje dijete: Nismo antivakseri, već samo želimo biti odgovorni roditelji

Kristina (35) iz okolice Koprivnice proglašena je krivom i kažnjena s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, premda je to zakonska obveza.

U pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici obavljen je nadzor, a inspektorica je utvrdila da trogodišnje dijete nije cijepljeno ni protiv jedne zarazne bolesti.

Dijete je, prema navodima inspektorice, trebalo biti cijepljeno protiv bolesti izazvanih Haemophilus influenzae tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života, piše Večernji list.

Majka Kristina na sudu je izjavila ona i suprug samo žele biti odgovorni roditelji. “Odgodili smo cijepljenje djeteta sve dok ne budemo propisno informirani i uvjereni da nećemo svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima. Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete”, kazala je.

“U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio”, napomenula je majka.

Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici odbio je njezinu obranu kao neosnovanu.

“Okrivljenica, kao niti bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njezino dijete cijepiti, s obzirom na to da je program cijepljenja djece u Hrvaskoj isti za sve. Sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija znatno smanjuje”, zaključila je sutkinja Dubravka Končar-Brodarić.

Facebook Komentari