Antičić: Produljenje radnog vijeka u znanosti bez kriterija može biti katastrofa

U nastavku pregovora predstavnika Vlade i sindikata o produljenju radnoga vijeka do 68 godina u ponedjeljak je upozoreno da bi bez jasnih kriterija, u znanosti i visokom obrazovanju to moglo izazvati katastrofu zbog otežanog zapošljavanja i napredovanja mladih znanstvenika, što bi rezultiralo odlaskom iz zemlje, piše HRT.

– Ako bi se produljio radni vijek, sljedećih tri godine ne bi bilo napredovanja mladih i njihova zapošljavanja u znanosti i visokom obrazovanju, a s obzirom na otvorene granice EU, izvrsni mladi znanstvenici otići će iz zemlje, upozorio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata o izmjenama radno-mirovinskih zakona s ciljem omogućavanja ostajanja u svijetu rada do 68. godine.

Antičić upozorava da među znanstvenicima postoji veliko zanimanje za radnim odnosom do 68. godine, no to bi moglo imati i nesagledive posljedice jer su iznosi plaća i koeficijenti fiksni u sustavu.

– Ako se ovako automatski ide u mirovinu sa 68 godina bez nekih kriterija, to će biti katastrofa, upozorava Antičić. Stoga će se, kaže, u pregovorima tražiti da poslodavac, čelnik ustanove, može postaviti kriterije za ostanak u svijetu rada do 68. godine, odnosno da ne bude svima jednako.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da su sindikati iznijeli svoja stajališta o potrebi obeštećenja prijevremeno umirovljenih radnika ove godine, kojih je više od 5000.

– Budući da se zakonske izmjene lome preko njihovih leđa, tražimo da se i njih u nekakvim prijelaznim odredbama obuhvati, poručio je. Osim toga, traže da se, uz sustav otpremnina, uvede i fond za isplatu obeštećenja prijevremeno umirovljenim radnicima koji primaju doživotno umanjenu mirovinu.

– Poslodavac, koji ih se riješio jer su mu prestari – uplaćivao bi u neku vrstu fonda kojim bi se tim ljudima uplaćivala razlika do pune mirovine, pojasnio je Sever sindikalne zahtjeve. Poslodavci tako nešto dosad nikako nisu prihvaćali, ali se i dalje tijekom ove godine vrlo izdašno rješavaju radnika poznije životne dobi koji bi još uvijek mogli raditi, istaknuo je Sever.

Nakon sastanka sa sindikatima, predstavnici Vlade odvojeno su se sastali s predstavnicima poslodavaca na temu izmjena radno-mirovinskih zakona.

Prije početka sastanka Sever je rekao kako su već na posljednjem sastanku poslodavci dali primjedbu da im “nije ugodno s njima biti na istom sastanku” pa imaju odvojeni sastanak koji počinje u podne.

– To je dokaz da poslodavci javno govore da su za socijalni dijalog, socijalno partnerstvo, a onda koriste svaku prigodu da bi dvostrano razgovarali s vlašću. Oni imaju jak ulaz u Vladu, a mi smo uvijek bili negdje po strani. Poslodavci su naučili tako funkcionirati s vlašću te gotove dogovore plasirati prema nama. Bilo bi puno logičnije da razgovaramo zajedno, rekao je Sever.

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative “67 je previše”, koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana, piše HRT.

Share This Article