Drama traje: Potraga za hrvatskim kapetanom i nestalima s broda potonulog u Atlantiku

Na Atlantiku traje akcija spašavanja posade francuskog broda Bourbon Rhode. Kapetan broda bio je Hrvat. Trojica članova posade pronađena su u čamcu za spašavanje, a nastavlja se potraga za preostalih 11. Kompanija Bourbon Marine & Logistics priopćila je da je osnovan krizni stožer i timovi koji će obavještavati obitelji pomoraca. Osim francuskih, u pomoć su priskočile i američke spasilačke ekipe, a u potrazi sudjeluju svi brodovi u blizini.

Brod je potonuo oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo 4. kategorije s valovima i do 20 metara. Tegljaču dugom 60 metara u olujnom nevremenu najprije su stali motori, a zatim je u stražnji dio broda počela prodirati voda. Bio je na putu od Las Palmasa prema Georgetownu u Gvajani, piše HRT.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija. – Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju, dodaje se u priopćenju. Bourbon potvrđuje da je brod potonuo. Nastavlja se potraga za preostalih jedanaest u nešto boljim vremenskim uvjetima.

Priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova

– Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske Republike, koje je potvrdilo kako je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea. U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane. Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć. Također, prema informacijama kojima raspolažemo, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, priopćeno je iz MVEP-a.

Potragu na Facebooku opisao pilot

– Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je jučer poslao poziv u pomoć nakon što je u njega počela prodirati voda, vjerojatno zbog toga što ga je zahvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence, napisao je Tod Richards.

Priopćenje Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik

– Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani. Na brod pod zapovjedništvom kapetana Dina Miškića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35’N40°10’W približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda. Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja. Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuče 26.09.. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave, stoji u priopćenju.

Potraga iz mora i zraka, redovit kontakt s obiteljima

Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage. Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon. Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Facebook Komentari