VIDEO Okrugli stol na HVU-u, Krstičević: General Červenko bio je legenda Domovinskog rata

Povodom obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u petak, 27. rujna 2019. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ održan je okrugli stol o ulozi i djelu stožernog generala Zvonimira Červenka.

Okruglom stolu nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga te brojni gosti i uzvanici.

Stožerni general Zvonimir Červenko bio je na dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Za njegovog zapovijedanja izvedena je i vojno redarstvena operacija Oluja.

Okrugli stol o generalu Červenku otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević, čestitavši pritom 28. godišnjicu Glavnom stožeru, svim bivšim načelnicima i sadašnjem načelniku generalu Šundovu.
Ministar Krstičević istaknuo je kako je ovo već treći okrugli stol koji se na temu zaslužnih ministara i generala organizira u mandatu ove Vlade.

Krstičević: General Červenko bio je legenda Domovinskog rata

“General Zvonimir Červenko bio je vođa, legenda Domovinskog rata, ponizan, skroman, ali velik čovjek. On je paradigma hrvatskog branitelja i stvarni simbol pobjedničke Hrvatske vojske. Povijest je htjela da upravo taj čovjek, koji je imao srce koje je bilo spremno dati sve za Hrvatsku,bude na čelu Hrvatske pobjedničke vojske u vrijeme najslavnije hrvatske vojne operacije Oluja koju danas proučavaju najveći vojni stručnjaci i stratezi”, rekao je ministar Krstičević te istaknuo kako od 2017. dvorana u Ministarstvu obrane nosi ime po stožernom generalu Zvonimiru Červenku.

Hrvatska vojska prožeta simbolima Domovinskog rata

“To je samo djelić onoga što je zaslužio, a naše djelovanje uvijek će biti usmjereno da Hrvatsku vojsku prožimamo simbolima poput njega, Blage Zadre, Damira Tomljanovića-Gavrana, Andrije Matijaša-Pauka, generala Petra Stipetića, generala Janka Bobetka, ratnog ministra obrane Gojka Šuška, kao i svih drugih naših branitelja jer oni to zaslužuju”, rekao je ministar Krstičević.

Krstičević: Nakon imenovanja vojarne Petra Stipetića 2018. godine, ova Vlada će organizirati i okrugli stol o generalu Petru Stipetiću

Ovom prigodom ministar Krstičević spomenuo je veliku ulogu junaka Domovinskog rata, među kojima je i general Petar Stipetić istaknuvši: “Poštujem i pozdravljam odluku Grada Ogulina da jedan od gradskih trgova nosi ime po našem slavnom generalu Petru Stipetiću i dajem punu podršku takvim i sličnim nastojanjima i čestitam ima na tome. Ali, suprotno raznim netočnim informacijama, zbog istine i točnog informiranja javnosti ističem kako su upravo ovaj Glavni stožer i ova Vlada samo tjedan dana nakon smrti našeg generala Stipetića njemu u čast preimenovali su središnju vojarnu Hrvatske kopnene vojske u vojarnu koja danas nosi naziv „Vojarna stožernog generala Petra Stipetića“, podsjetio je ministar Krstičević te naglasio kako je to učinjeno zbog duboke zahvalnosti i poštovanja prema generalu Stipetiću te zbog svih njegovih zasluga. “Smatramo da on spada među legendarne generale Hrvatske vojske”, kazao je ministar Krstičević te dodao kako u toj perspektivi postoji želja povodom pete obljetnice smrti generala Stipetića organizirati okrugli stol njemu u čast.

Sljedeći okrugli stol o dr. Franji Tuđmanu

Ministar Krstičević najavio je i održavanje sljedećeg okruglog stola 10. prosinca u čast i sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana povodom 20. obljetnice njegove smrti. „Nemojmo se umoriti ponavljajući kako su upravo hrvatski branitelji stupovi današnje moderne Republike Hrvatske, a Domovinski rat je njezin temelj“, zaključio je na kraju okruglog stola ministar Krstičević.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednice Petener koji je istaknuo činjenicu da je general Červenko bio na čelu vojske za vrijeme njezine najznačajnije akcije. “Borba za hrvatski narod i pravdu obilježila je njegov život. Na svim dužnostima koje je obnašao ostavio je neizbrisiv trag”, rekao je Petener.

General Šundov: Posebna obljetnica Glavnog stožera uz sjećanje na generala Červenka

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov u svom izlaganju istaknuo je kako je general Červenko posjedovao svih sedam ključnih vrijednosti koje krase vojnog strateškog lidera. „Imao je i crtu karizmatičnosti zbog svojih vrijednosti i vrlina, a posebno velikodušnosti, razboritosti i poniznosti. Pravi vođe, a general Červenko je to bio, nikada ne pribjegavaju manipulaciji. Ne koriste se svojom moći, koju im donosi položaj, da bi postali vođe, već vođe postaju zahvaljujući svojem autoritetu. Bio je istinski heroj, strateški vojni vođa i izniman čovjek“, zaključio je general Šundov.

O ulozi i djelovanju generala Červenka od Hrvatskog proljeća do Domovinskog rata govorio je bivši potpredsjednik Vlade Dražen Budiša, koji je generala Červenka upoznao za vrijeme služenja kazne u kaznionici Stara Gradiška.

„Hrvatsko proljeće zahvatilo je široke slojeve društva, a njemu su na častan način svoj doprinos dali i tadašnji generali iz JNA pa tako i general Červenko. Zahvaljujući predsjedniku Franji Tuđmanu ponuđeno mu je mjesto ministra obrane, no na tome se zahvalio. Međutim, prihvatio je ponudu da organizira obranu Grada Zagreba, a svoju karijeru okončao je kao načelnik Glavnog stožera i to za vrijeme povijesno najvažnije oercije Hrvatske vojske – operacije Oluja“, rekao je Budiša.

Bivši bliski suradnik generala Červenka Ivan Kozlica govorio je o njegovoj ulozi u organizaciji obrane grada Zagreba i ustrojavanju zagrebačkih brigada, dok je bivši načelnik Glavnog stožera i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo govorio o generalu Červenku kao načelniku Glavnog stožera.

U sklopu obilježavanja obljetnice Glavnog stožera RH uručene su pohvale i nagrade pripadnicima OSRH. Također, tim povodom služena je misa u kapelici „Svetog Ivana Pavla II“ koju je predvodio don Marko Medo.

Facebook Komentari