Maras o restoranima, Bandiću i velikoj koaliciji: Izbori su uskoro i tada će građani honorirati sve afere vladajuće garniture

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je sastanak vladajuće koalicije održan u srijedu u zagrebačkom restoranu, stanje u vladajućoj koaliciji, kao i eventualnu koaliciju HDZ-a i SDP-a.

Govoreći o okupljanju članova vladajuće koalicije u zagrebačkom restoranu, Maras je kazao: “Ono što je iracionalno i nejasno, a to je zašto se Plenković ponaša ovako kako se ponaša, a to je da okuplja ljude po zagrebačkim restoranima To je inače bio i omiljeni restoran Ive Sanader. Jedino što mi pada na pamet jest da se Plenković ponaša na taj bahati način kao što se ponašao Ivo Sanader”.

“To je restoran koji je poznat po tome da je tamo dolazio i bivši premijer Sanader, a tamo zalazi i gradonačelnik Bandić”, dodaje Maras.

Maras smatra kako se više ne treba zamarati prijevremenim izborima. “Parlamentarni izbori su uskoro i tada će građani honorirati sve afere ove vladajuće garniture”, rekao je.

Upitan o koaliciji HDZ-a i SDP-a koja se u posljednje vrijem spominje, Maras je kazao: “Ja za HDZ ruku neću dići niti u jednoj varijanti. Ukoliko budem zastupnik u sljedećem mandatu Sabora, građani mogu biti sigurni da ja ni pod cijenu novih izbora neću dići ruku za koaliciju s HDZ-om.”

Ističe kako vjeruje da to vrijedi i za ostatak SDP, ali kako to ne može sa sigurnošću tvrditi. “Ja mislim da je to logično da SDP ne može ići u koaliciju s HDZ-om. Ukoliko do njega ikada dođe, ja ruku nikada neću dići za HDZ u parlamentu. Nema nikakve potrebe da se nakon izbora radi bilo kakva koalicija tih dviju stranaka jer mislim da to ne bi bilo dobro za Hrvatsku. Mogu samo reći svima u HDZ-u koji se tome nadaju da ću ja biti protiv toga. Koji bi smisao bio i koju bi mi poruku slali biračima da se to dogodi”, rekao je Maras.

Na pitanje o tome misli li da bi u slučaju da SDP na idućim izborima uspije formirati Vladu zastupnici manjina činili dio vladajuće koalicije, Maras je kazao kako zastupnici manjina gotovo uvijek sudjeluju u koaliciji s onima koji su u poziciji. “Doduše, razlika je malo u odnosu HDZ-a i nas. Oni u mandatima SDP-a nisu bili presudni za većinu. HDZ-u oni u pravilu drže većinu. I kada je premijer bio Sanader i sada”, ističe Maras.

Osvrnuo se i na donošenje zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP). Smatra kako je očito da se radi o trgovini između gradonačelnika Milana Bandića i premijera Andreja Plenkovića.

“Ono što mi moramo prezentirati i što prezentiramo kao neku našu politiku jest da se protivimo takvom postupku donošenja GUP-a i jedne divlje urbanizacije tog dijela grada. Jedan od poteza jest da ćemo predložiti skupštini referendum o GUP-u. Ako prođe ovaj projekt Zagrebački Manhattan, tražit ćemo način da se ne izrealizira”, kazao je Maras.

“S obzirom na to da se očekujem da se to neće realizirati u tako kratkom roku, sve se može promijeniti na idućim lokalnim izborima”, rekao je Maras zaključno.

Facebook Komentari