Butković: Očekujem da će Pupovac korigirati svoje izjave i svoje stavove

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je izjave Milorada Pupovca, dokapitalizaciju Croatia Airlinesa i situaciju s građenjem pristupnih cesta te samog Pelješkog mosta.

Na pitanje o situaciji unutar HDZ-a povodom izjava Milorada Pupovca koje je prvo dao za bosanskohercegovačke medije, a potom za slovenski list Delo, Butković je rekao: “Situacija, kako je ja vidim, temeljem jučerašnjeg sastanka. Stvari se smiruju, što je dobro. Ako nam je interes da gradimo tolerantnu državu, onda stvarati bilo kakve tenzije nije dobro.

“Predsjednik stranke i Vlade ima potporu stranačkih tijela i mene osobno. Gospodin Pupovac i sve ono što je on izrekao smo osudili više puta i to nije dobro. U tom smislu očekujem da će gospodin Pupovac u narednom periodu korigirati svoje izjave i ne samo izjave nego i svoje stavove. Ja bih volio da gospodin Pupovac ipak, budući da je on dugo u politici i da je jedan od ljudi koji je dugo biran u Hrvatski sabor, da mu je u interesu tolerantna Hrvatska i da će on svoje stavove korigirati”, pojasnio je ministar.

Butković ističe kako je Pupovac nakon intervju išao u korigiranje i objašnjavanje stavova, ali se onda dogodio intervju u slovenskom Delu.

“Stvari treba smirivati i trebamo se svi početi racionalno i razumno ponašati. Mislim da što će gospodin Pupovac napraviti, napravit će. Ja njemu ne želim ništa docirati. Ja govorim samo što bi bilo dobro s obzirom na moj pogled na sve to skupa”, rekao je Butković.

“Vlada je učinila sve u zaštiti nacionalnih manjina i u programu Vlade oko nacionalnih manjina s jedne strane i hrvatskih branitelja s druge strane. Ja zaista ne vidim nijedan razlog zbog čega dizati tenzije jer Vlada provodi svoj program. Budu li se tenzije i dalje dizale i budu li podjele u hrvatskom društvu, onda treba raspraviti o tome, ali ja vjerujem da će se to sada smirivati. Svatko ima pravo na svoje stavove, ja sam iznio svoj stav. Ja sebe smatram umjerenim političarom i uključivim, kao što je to i HDZ”, dodaje.

Na pitanja o reakcijama drugih političara o postojanju sukoba unutar HDZ-a, Butković je kazao kako “svatko voli komentirati stvari unutar HDZ-a, a ne komentiraju stvari u svojim strankama. Nema nikakvih unutarstranačkih borbi unutar HDZ-a. Branitelji su dali apsolutnu podršku vodstvu stranke i predsjedniku stranke. Mislim da se stvari smiruju i dobro je da se smiruju”, kazao je Butković.

Upitan o “pravilima igre” vezanih uz predstojeće predsjedničke izbore, Butković je rekao: “Nama sada slijede predsjednički izbori. Činjenica jest da stranka ima svoju kandidatkinju. Razgovarati o unutarstranačkim izborima prije predsjedničkih izborima nije dobro. Nikome ništa u stranci nije zabranjeno. Mislim da je todbro da svi damo podršku našoj kandidatkinji i mislim da će to tako i biti”.

“Ja znam da ja dajem apsolutnu podršku našoj predsjednici, a očekujem i normalno bi bilo da to i drugi naprave”, dodao je.

Na pitanje o tome kako to da slovenska Vlada nije spašavala aviokompaniju Adria Airways, Butković je kazao kako je Adria Airways nije u vlasništvu države u Sloveniji, a Croatia Airlines je u vlasništvu Republike Hrvatske. “Mi smo vratili Croatia Airlines na popis strateških tvrtki. Zbog stabilizacije poslovanja Vlada je donijela odluku o dokapitalizaciji Croatia Airlinesa i to je jedan od koraka do pronalaska stateškog partnera. Razgovaramo o tome kako dugoročno stabilizirati Croatia Airlines. Ova odluka će stablizirati Croatia Airlines i nastavljamo s procesom pronalaska strateškog partnera i modernizacije flote”, rekao je Butković.

Što se tiče Pelješkog mosta, ministar je kazao kako novac koji smo dobili od Europske unije moramo potrošiti do kraja 2023. te kako ćemo završiti most i pristupne ceste puno prije toga. “Činjenica jest da kad raspišete javni natječaj, da se svatko može žaliti na natječajnu dokumentaciju i kasnije se može žaliti na odluku. Žalbe su odbijene. Mi smo sada završili. Hrvatske ceste će odmah zaključiti ugovore. Kroz desetak dana će se potpisati ugovor i gradnja pristupnih cesta će započeti što prije”, kazao je zaključno Butković.

Facebook Komentari