Svjetski dan srca: Važno je slijediti nekoliko savjeta za sprječavanje razvoja bolesti i očuvanje našeg najvažnijeg mišića u tijelu

Piše: Mag.pharm. Monika Milardović, Ljekarne Srce

Ljekarne Srce, Ljekarne Osječko-baranjske županije, čiji je zaštitni znak srce ove godine posebno pridaju važnosti Svjetskom danu srca, koji se održava 29. rujna., kroz niz javnozdravstvenih akcija koje će se provoditi u ljekarnama ovaj tjedan.

Cilj je povećati svijest pacijenata o opasnosti od razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava i potaknuti donošenje odluka koje će se pozitivno odraziti na kardiovaskularno zdravlje, te povećati suradljivost pacijenata prilikom pridržavanja propisane terapije jer su danas kardiovaskularne bolesti sve veći javnozdravstveni problem i vodeći uzrok smrti u svim razvijenim zemljama svijeta.

Nezdrave navike kao što su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola rezultiraju nizom metaboličkih promjena poput povišenog krvnog tlaka (hipertenzija), prekomjerne tjelesne mase i debljine, povišene razine šećera (dijabetes) i lipida (dislipidemije) u krvi. Ti rizični čimbenici uzrokuju oštećenje srčanih i moždanih krvnih žila zbog ateroskleroze, koja se počinje razvijati još u djetinjstvu, a manifestira se u osoba srednje životne dobi u obliku srčanog ili moždanog udara.

Važno je slijediti nekoliko savjeta za sprječavanje razvoja bolesti i očuvanje našeg najvažnijeg mišića u tijelu – srca. Promjena prehrambenih navika uključuje povećani unos namirnica bogatih škrobom, smanjen unos rafiniranog šećera (gazirana i negazirana pića, slastice), povećani unos prehrambenih vlakana (žitarice), konzumiranje ribe minimalno 2 puta tjedno (unos omega 3 masnih kiselina), izbjegavanje unosa skrivenih masnoća (birati posni sir, nemasno meso, bjelanjak), izbjegavanje dosoljavanje hrane, izbjegavanje unosa zasićenih masnih kiselina (pržena hrana, mesni i mliječni punomasni proizvodi, grickalice), povećani unos vode i smanjen unos alkoholnih pića i napitaka s kofeinom. Svim osobama u dobi od 18 do 65 godina savjetuje se redovita tjelovježba umjerenog intenziteta (30 min, 5 puta tjedno) ili aerobna tjelovježba jakog intenziteta (20 min, 3 puta tjedno). Zdravim osobama starijim od 65 godina preporučuje se umjerena aktivnost uz vježbe elastičnosti. Pušenje je jak čimbenik za razvoj KVB, a u odvikavanju mogu pomoći OTC lijekovi u obliku flastera, guma za žvakanje ili spreja.

Od dodataka prehrani preporučuje se omega 3-masne kiseline, magnezij te kapi i čaj gloga. Omega 3 masne kiseline pridonose normalnoj funkciji srca, snižavaju razinu triglicerida u krvi, utječu na snižavanje arterijskog tlaka te djeluju sinergistički s lijekovima za liječenje visokog krvnog tlaka u postizanju ciljnih vrijednosti. Redovito uzimanje magnezija utječe blagotvorno na srce i krvne žile (povećava HDL kolesterol, smanjuje LDL kolesterol) i smanjuje pojavu metaboličkog sindroma, a ujedno je i neophodan za normalnu funkciju mišića. Glog potpomaže srčane funkcije, cirkulaciju i opuštanje, i može se primjenjivati već u ranim stadijima srčanog zatajenja.

Pacijenti koji su na terapiji lijekovima upozoravaju se na ispravno i redovito pridržavanje terapije te moraju redovito mjeriti krvi tlak kod kuće. Spoznajte koliki je Vaš osobni sveukupni rizik obolijevanja od srčanoga ili moždanoga udara i aktivno pristupite kontroli rizika.

Share This Article