Vojna špijunaža u Airbusu: Njemačko Državno tužiteljstvo vodi istragu zbog sumnje da su suradnici predali tajne dokumente trećoj osobi

Njemačko Državno tužiteljstvo vodi istragu zbog sumnje da su suradnici Airbus-a predali tajne dokumente trećoj osobi. Imidžu Airbusa zbog toga prijeti velika šteta i gubitak ugovora.

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali, ako se ispostavi da je istina, to bi mogao biti špijunski slučaj s ogromnim posljedicama. Jer, ipak se radi o njemačkoj vojsci Bundeswehru i najvećem europskom zračnom koncernu Airbus, koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se da su suradnici ovog koncerna ilegalno došli u posjed Bundeswehrovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećoj osobi. Očito je riječ o novom vojnom komunikacijskom sustavu. Državno tužiteljstvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne, ali ne i vojne tajne. Tako da izgleda nije u pitanju tajna od velikog sigurnosno-političkog značaja.

Nakon priopćenja Državnog tužiteljstva iz Münchena, Airbus se i sam aktivirao i angažirao pravosudne organe kada se pojavila sumnja da je odata poslovna tajna, i prethodno pokrenuo internu istragu. O svemu je informirano i njemačko Ministarstvo obrane i sada bi trebala biti pokrenuta istraga protiv 17 suradnika Airbusa. Osim toga istraga se vodi i izvan Bundeswehra.

Prema informacijama njemačkog dnevnika Bild, istraga se vodi i protiv jednog suradnika njemačke vojske zbog sumnje da je odao tajnu; i protiv njega su pokrenute disciplinske mjere. Ministrica obrane, Annegret Kramp-Karrenbauer nije htjela govoriti o pojedinostima: “Na temelju onog što je meni predstavljeno, još uvijek nema nikakvih saznanja.”

Samo “najniža razina tajnosti”

A prema podacima Državnog tužiteljstva u ovom slučaju se radi o poticanju i “izdavanju poslovne tajne”. Također je prilično sigurno da je državna služba koja je mogla biti cilj špijunaže, služba koja je pod okriljem Ministarstva obrane.

No, ni u Državnom tužiteljstvu, niti u Bundeswehru izgleda da još uvijek ne znaju o kojim dokumentima se radi. U Airbusu su prilično sigurni da se radi o “dva relativno mala projekta obrambene komunikacije i da nisu pogođeni veliki projekti – vojni avioni, bespilotne letjelice ili pak svemirska putovanja”.

Airbus tako očito želi umanjiti vojnu osjetljivost slučaja. Doduše i glasnogovornica Državnog tužiteljstva iz Münchena je na neki način dala znak za prestanak opasnosti kada je rekla: “Dokumenti su na najnižoj razini tajnosti.”

Airbusu prijeti gubitak kredibiliteta

To što pojedini suradnici Airbusa imaju uvid u državne narudžbe, prema priopćenjima iz ovog koncerna, nije ništa neobično. No, to bi moralo biti točno dokumentirano. U ovom slučaju izgleda da to nije urađeno, što je zapravo i izazvalo uzbuđenje u rukovodstvu koncerna.

Airbus radi za Bundeswehr, ali i za druge sigurnosne snage, na primjer novi transportni zrakoplov A400M. Ako se dokaže da su suradnici Airbusa zaista predali tajnu u treće ruke, bio bi to ogroman udarac za ovog velikog europskog poduzetnika.

O mogućim posljedicama za Airbus govori Tobias Lindner, glasnogovornik za obrambena pitanja Zelenih. U normalnom gospodarskom životu, kazao je ovaj političar za list Die Welt, poduzeće bi bilo isključeno iz postupka dodjele projekata. Jer, praktično gledano, svi ovi projekti su zapravo velike narudžbe, često čitavog niza država. Ako pak države nemaju povjerenja u poduzeće, bila bi to ogromna ekonomska šteta za proizvođača aviona, piše DW.

Facebook Komentari