Je li u Hrvatskoj moguće da banke prestanu guliti građane i za stambene kredite ponude negativne kamate

Ad

Podići stambeni kredit i banci vratiti manje nego što ste posudili zvuči nevjerojatno, ali je zaista moguće.

Jedna danska banka ove je godine građanima ponudila stambene kredite uz negativnu kamatu, a isto najavljuju i neke njemačke banke.

Mladim je hrvatskim obiteljima to se čini jednostavno predobro da bi bilo istinito.

“Mislim da je to nezamislivo u Hrvatskoj u idućih sto godina, a kamoli ranije”, kaže Antonio.

Danski primjer izgleda otprilike ovako. Ako biste posudili 100 tisuća eura za kupnju nekretnine na rok od deset godina, kamata bi iznosila – 0,50 %. Rata bi bila 6 tisuća i pedeset kuna, a banci biste nakon deset godina vratili 97,5 tisuća eura – 2500 eura manje nego što ste posudili.

“Trenutačno je jako puno sredstava na tržištu i banke ga moraju na neki način plasirati jer im je postalo preskupo držati ta sredstva u okviru banaka. Tu su i nekakve dodatne naknade i provizije i slično što se naplaćuje klijentu gdje će onda banka donekle vratiti svoj trošak“, kaže kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

No uz negativne kamate na kredit idu i negativne kamate za štediše koji onda gube novac. Saborski zastupnik i profesor ekonomije Ivan Lovrinović tvrdi da je to moguće i poželjno i u Hrvatskoj na kratko vrijeme od godinu dana.

„Hrvatska narodna banka bi morala nametnuti negativnu stopu bankama, banke će onda nametnuti građanima koji štede i to će se onda dalje u tom smjeru odvijati. Svaki dan u prosjeku sve hrvatske banke na računima svojim kod Hrvatske narodne banke drže preko 40 milijardi kuna neuposlenog novca“, kaže Lovrinović.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je prije nekoliko dana poručio da su negativne kamate pitanje politke banaka, a čelnik udruge banaka kako Hrvatskoj tako nešto nije potrebno, piše dnevnik.hr.

Dok Hrvate banke nemilice gule, u Njemačkoj idu stambeni krediti s negativnom kamatnom stopom

Facebook Komentari