Kome je otišlo milijardu i pol kuna: PDV smanjen, a meso, jaja, povrće i mlijeko – poskupjeli

Od prvog siječnja ove godine na voće, povrće, svježe meso, jaja, mlijeko i ribu obračunava se stopa PDV-a od 13 posto. Iako je Vlada stvorila preduvjete za smanjenje cijena tih proizvoda, prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo je cijena voća pala dok su sve ostale namirnice poskupile.

Koji su razlozi i ima li Vlada instrumente kojim bi mogla utjecati na cijene, donosi RTL.

Porez na hranu je manji, ali je cijena hrane porasla. Iako je Vlada početkom godine smanjila PDV na svježe meso, ribu, mliječne proizvode, voće i povrće s 25 na 13 posto, građani to nisu osjetili i zbog toga su razočarani.

“Pa naravno da bi trebalo biti. Sve što se snizi, posljedično tome i svi proizvodi na koje se to odnosi trebali bi se sniziti”, kaže Damira iz Zagreba.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih osam mjeseci ove godine pale su samo cijene voća, i to za 11,6 posto. Svježe meso je, u odnosu na isto razdoblje lani, skuplje za 2,4 posto, riba za 1,1 posto, jaja, mlijeko i sir za 0,3 posto, a povrće tri posto. To znači da trgovci nisu uslišili želju ministra Zdravka Marića da novac od smanjenja PDV-a umjesto u svojim džepovima ostave kupcima.

Nema garancije da će cijene pasti

“Evidentno se pokazalo i ovaj put da ne možemo očekivati u potpunosti na korekciju cijena samo vezano za porez. Ali to je na neki način onda i moj odgovor svima koji kada kažu da samo treba smanjiti porez i sve ćemo riješiti probleme”, kazao je ministar Marić.

Iz Hrvatske gospodarske komore kažu kako je veći skok cijena primjetan samo kod povrća, za što nude objašnjenje.

“Moramo voditi računa da su vremenske prilike bile dosta nepogodne i da se to, naravno, reflektiralo i na same cijene povrća”, kazala je Ema Culi, pomoćnica direktora Sektora trgovine pri HGK.

Znači, povrće je skuplje, a voće jeftinije, iako su uzgajani u istim vremenskim uvjetima. Razlog leži u tome što formiranje cijene proizvoda najviše ovisi o trgovinskoj marži.

“Mi imamo slobodno funkcioniranje tržišta. To znači da svaki trgovac može određivati cijenu svojih proizvoda i usluga”, nadodala je Culi.

Dakle, država je nemoćna da smanjenjem PDV-a smanji i iznos potrošačke košarice.

“Vlada Andreja Plenkovića je provela jednu PR akciju za trgovce koji su ako se sjetite početkom ove godine počeli kao snižavati cijene. Na kraju, evo sada prošlo je sedam, osam, devet mjeseci cijene nisu pale”, govori SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras, a na to se nadovezao Marić:

“Kao što ne možete ni vi utjecati, a ni ja recimo na nečijeg poslodavca ako smanjite porez na dohodak da se to njemu prelije u povećanje neto plaće, tako ne možete ni ovdje. Ne možemo nikoga natjerati.”

Dakle, nema garancije da će cijene pasti ni kad se stopa PDV-a smanji i u ostalim sektorima, poput turizma i ugostiteljstva, piše RTL.

Facebook Komentari