Povrat investicije – šest bodova: Kada vidite koliko je Dinamo u nabavi koštala ekipa koja je uništila Atalantu, shvatit ćete da “nije u šoldima sve”

U svom debitantskom nastupu u Ligi prvaka Atalanta se na Maksimiru provela kao bosa po trnju. Momčadi koja je prošle sezone završila treća u Serie A lekciju je očitao Dinamo, klub čiji igrački kadar prema Transfermarktu vrijedi dva i pol puta manje.

Ono što je još više impresivno nego li razlika u vrijednosti igrača, jest pogled na odštete koje su Modri platili za 11-oricu nogometaša koji su sinoć istrčali u početnoj postavi.

Prema službeno dostupnim podacima, Dinamo je na odštete za sinoćnje prvotimce potrošio manje od šest milijuna eura. Preciznije rečeno, 5.845.000.

Najviše je koštao dolazak Petra Stojanovića, za njega su Mariboru iskrcali dva milijuna eura.

Po jedan milijun eura su koštali Bruno Petković (iz Bologne) i Mislav Oršić (iz Ulsana), za Emira Dilavera je Lech Poznanu plaćeno 800.000 eura. NK Zagreb je za Dominika Livakovića dobio 625.000 eura, Marin Leovac je stigao iz PAOK-a za 300.000 eura, a Dino Perić je još prije šest godina doveden iz Osijeka za 120.000 eura.

No, pravi bingo Dinamo je napravio s onim igračima za koje nije platio odštetu. Arijan Ademi već je godinama zaštitni znak maksimirskog kluba, stigao je 2010. besplatno, nakon što mu je istekao ugovor sa Šibenikom. Nikola Moro je kao 11-godišnji dječak 2009. došao iz Solina i u tom poslu službeno nije plaćena odšteta već je Solinjanima pripala nekakva simbolična naknada.

Francuski stoper Kevin Theophile-Catherine došao je bez odštete iz Saint-Etiennea prije godinu dana (doduše, za odličnu plaću), a posebna je priča Dani Olmo. Genijalni Španjolac doveden je prije pet godina iz omladinskog pogona Barcelone, Dinamo mu je vjerovao, obećao mu pravilan razvoj i minutažu što je Olmo sa svojom obitelji i prihvatio, preselivši se u Zagreb. Ispao je to najbolji posao u povijesti Dinama jer, kad mladi veznjak bude odlazio, odšteta koju će Zagrepčani dobiti mjerit će se u desecima milijuna eura…

Dinamo je, dakle, deklasirao Atalantu s jedanaestorkom koja je koštala niti šest milijuna eura.

Primjera radi, Ruslan Malinovskyi, ukrajinski veznjak koji je sinoć ušao na poluvremenu, Atalantu je koštao 13.700.000 eura. Toliko su prije dva mjeseca za njega platili belgijskom Genku…, piše gol.hr.

Facebook Komentari