Plenkovićev manevar da preduhitri referendum, ugradit će sve zahtjeve u zakon – sad je pitanje hoće li sindikati zagristi i odustati od referenduma

3. maj i Croatia airlines trebale su biti glavne teme sjednice Vlade na kojoj se na početku ponovno obratio premijer Andrej Plenković. Međutim, u svom obraćanju premijer je iznenadio i objavio da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve sindikata koji su tražili referendum o mirovinskoj reformi

Plenković se uvodno osvrnuo na aktualno prijepodne i početak rada sabora kazavši da je to ‘dobro prošlo.’

‘Ovakve prigode su još jedna šansa da istagnemo postignuća koja smo ostvarili u resorima’, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je jučer izvijestio i o sjednicama Europskog vijeća. ‘U jednoj godini smo pozicionirali nekoliko naših dužnosnica na mjesta’, kazao je. Plenković je čestitao i Dan hrvatske ratne mornarice.

Komentirao je još jednom slučaj Duhaček kazavši da očekuje izvješće. ‘Sloboda govora i sloboda medija su temelj svakog demokratskog društva, moramo ustrajati na visokim demokratskim standardima’, kazao je Plenković još jednom napomenuvši da treba s posebnim obzirom pristupati novinarima.

Podsjetio je da je u razgovoru sa sindikatima parafiran novi granski ugovor u zdravstvu. ‘Nastavljmo dijalog sa sindikatima školstva i pokušavamo riješiti sva pitanja koja su u cilju unapređenja standarda’, rekao je.

Plenković je progovorio i o mirovinskoj reformi. ‘Znate da smo krenuli u cjelovitu reformu i mislimo da je to jedna od važnih strukturnih reformi koju smo pokrenuli u mandatu naše Vlade.Vidjeli ste da su je prepoznali i pozdravi analitičari agencija za kreditni rejting. Ovom reformom mirovinski sustav je cjelovito unaprijeđen. Otklonjene su uočene nejednakosti, tom reformom vodili smo računa da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena’, kazao je Plenković, podsjetivši i da su se mirovine povećale.

‘Svim osiguranicima smo omogućili pravo izbora kakvu će mirovinu primati, omogućili smo im i da se uključe u tržište rada i primaju punu mirovinu. Ukinuli smo i ulaznu nakandu za 3. stup, a mlade potičemo na mirovinsku štednju’, podsjetio je.

‘No tijekom proljeća smo bili suočeni s aktivnostima građanske inicijtive ’67 je previše’ i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju’, objavio je Plenković, prenosi Tportal.

Share This Article