Očekuje se širenje zaraze ospicama

Čak je sedam osoba u Zagrebu oboljelo od ospica, javlja Jutarnji list. Kako je riječ o visokozaraznom virusu, širenje bolesti ne bi bilo neobično. Stručnjake najviše zabrinjava činjenica da se sedmero zaraženih ne poznaje, nisu bili u međusobnom kontaktu i za sada nije ustanovljena nikakva poveznica između njih.

Liječnici su za Jutarnji kazali da je za samo jednog pacijenta sa sigurnošću utvrđeno da nije cijepljen jer je njegova majka odbijala cijepljenje. Za ostale se pretpostavlja da nisu cijepljeni.

Ovako nepovezani slučajevi ospica mogu se smatrati neobičnima. Ospice su bolest koja ne nastaje ničim izazvana nego ih dobijemo od zaražene osobe. Zato sedmero oboljelih koji naizgled nemaju nikakvu poveznicu mogu na prvu izgledati nelogično. No epidemija mora imati logičan uzrok. Može biti da su se ti ljudi, ne znajući, negdje slučajno sreli, no ta je mogućnost gotovo nevjerojatna.

Postoji daleko logičnije objašnjenje, a to je da u Zagrebu trenutno ima više neprepoznatih slučajeva ospica koji nisu nigdje zabilježeni – kaže dr. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Svih sedmero zaraženih liječilo se u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Prva oboljela osoba, kako je potvrdila dr. Sanja Zember, u bolnicu se javila 26. kolovoza i za nju je utvrđeno da je bila u kontaktu sa zaraženim francuskim turistom, prenosi HRT.

Ospice u Zagrebu: Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno

Facebook Komentari