Kalmeta oslobođen u aferi Remorker i u kraku Fimi medije, sutkinja: Presuda na temelju dokaza, a ne očekivanja javnosti, kuloarskih priča i objava na društvenim mrežama

Nakon dvije godine suđenja u četvrtak je objavljena nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za korupciju. Kalmeta je oslobođen, oslobođen je i Livaković, suradnici su proglašeni krivima, javlja N1. Kalmeta je nepravomoćno oslobođen optužbi i u kraku afere Fimi media.

Sutkinja je kazala da Kalmetu nije teretio niti jedan od 97 saslušanih svjedoka. Rekla je da se on spominje samo u iskazu Sapunara koji je svjedok po čuvenju. To prema sudu možda jest indicija, ali da bi se zatvorio krug indicija potrebno je više od toga, što se tijekom ovog postupka, po mišljenju suda nije dogodilo, javlja Večernji.

Kazala je da je sud presudu donio na temelju izvedenih dokaza, a ne na temelju očekivanja javnosti, kuloarskih priča i objava na društvenim mrežama

– Pravih dokaza ovdje nije bilo jer se optužba uglavnom temeljila na personalnim dokazima i to uglavnom na iskazu Josipa Sapunara – kazala je.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac Božidara Kalmetu je oslobodila, a treće, četvrto i petooptuženog – Milivoja Mikulića, Stjepka Bobana i Damira Kezelea proglasila je krivima.

Mikulić je nepravomoćno osuđen na 3 godine zatvora, Boban na 2 godine, a Kezele na 3 godine i 6 mjeseci. Oduzima im se i imovinska korist – 2,6 milijuna kuna Mikuliću, 730 tisuća kuna Kezeleu i kuća u Vižinadi vrijedna 450 tisuća eura Bobanu.

USKOK tereti Kalmetu da je ostale povezao i organizirao u kriminalnu grupu u sklopu koje je iz HAC-a i HC-a preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2005. do 2010. izvlačen novac. Dio izvučenog novca, oko 200.000 eura i 3,6 milijuna kuna, Premilovac je zadržao za sebe, a ostali su se optuženici, prema tvrdnjama USKOK-a, okoristili za 14,1 milijun kuna te 800.000 eura. U optužnici je navedeno da im je od tog novca jednom isplaćeno milijun kuna u gotovini, te da su novac tražili od izvođača radova. Osim za izvlačenje novca iz HAC-a, Kalmeta je optužen i u kraku afere Fimi media.

Facebook Komentari