Đujić: Premijeru je malo pala bahatost, pa je ‘aktualac’ bio manje atraktivan

SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić bio je gost Novog dana. Komentirao je aktualno prijepodne održano u srijedu u Saboru, rad aktualne Vlade, kao i stanje u pravosuđu.

Na samom početku Đujić se osvrnuo na ‘aktualac’ održan u srijedu u Hrvatskom saboru. “Ja mislim da je to uobičajeni aktualac. Imamo oporbu koji ukazuju na probleme u društvu i imamo vladajuće koji naručenim pitanjima žele pohvaliti same sebe. Premijeru je malo pala bahatost nego prije, pa je to bilo malo manje atraktivno nego inače”, smatra Đujić.

“Zadnjih dana govorimo o tome da je korupcija rak rana hrvatskog društva i ova Vlada će ostati u povijesti zapamćena kao najkorumpiranija Vlada do sada, iako smo mislili da je to nakon Sanadera nemoguće. Jučer smo naglasili korupciju jer ćemo uskoro u saborsku proceduru pustiti SDP-ov paket antikorupcijskih zakona”, dodaje.

Upitan jesu li zadovoljni odgovorima premijera Plenkovića, Đujić je kazao: “Nismo zadovoljni jer nismo dobili odgovore na naša pitanja. Ali smo zadovoljni jer je premijer Plenković još jednom pokazao da smo mi u pravu.Po njegovim riječima nije jasno zašto su četiri ministra otišla, a jasno je da su otišli zbog korupcije. Premijer Plenković je mogao odlijepiti tu stigmu i mogao je reći da su ministri smijenjeni zbog korupcije i da on korupciju neće tolerirati, ali nije. Ovo je Vlada ministara koji svoju osobnu korist stavljaju ispred interesa građana.”

Komentirao je i situaciju u hrvatskom pravosuđu. “Nažalost, hrvatsko pravosuđe je isto jedan od najvećih problema u društvu. Mi još uvijek imamo sudski proces protiv HDZ-a zbog korupcije koji nije odbačen, već je zbog sporosti procedure još uvijek u tijeku. DORH je još prije deset godina podigao optužnicu”, rekao je Đujić.

“… Ovo s Kalmetom traje već deset godina i to je sramota. On nije ministar već osam godina. Vi nemate SDP-ove dužnosnike koji piju kave sa sucima i nemate SDP-ove dužnosnike u Hrvatskom nogometnom savezu koji piju kavu sa sucima. Ne mogu procesi u pravosuđu trajati 10-15 godina i da za to nitko ne odgovara. Mi 10 godina nakon nekih afera nemamo nikakve presude, ni oslobađajuće ni bilo kakve druge”, dodao je.

Na pitanje je li uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka bilo zastrašivanje novinara odgovara: “Ako je zbog toga došlo zbog njegovih objava i načina pisanja, onda to je zastrašivanje. Ako je to ovaj drugi razlog koji ističe ministar onda to nije zastrašivanje. Ono što je zanimljivo, prvi put čujem da policija ima zone i radno vrijeme. S druge strane ministar je odmah rekao da je to zbog prebivališta, a isto popodne je tražio očitovanje Ravnateljstva policije. Zašto bi tražio očitovanje Ravnateljstva, ako je sve u redu”, kazao je Đujić.

Upitan o situaciji u HDZ-u, Đujić smatra da se Hrvatska ne bi toliko trebala baviti HDZ-om. “Tko god da je predsjednik, HDZ je uvijek isti. HDZ je jedna koruptivna stranka. Moj fokus to sigurno nije. Meni je sasvim svejedno tko je u HDZ-u predsjednik, dok god su oni koruptivni. Mislim da sasvim svejedno tko je predsjednik HDZ-a. Imali smo rigidnog Tomislava Karamarka, a sad imamo umivenog Andreja Plenkovića. HDZ bez obzira na predsjednika uvijek radi isto. Svejedno tko je šef HDZ-a to je uvijek ista ekipa s istim ponašanjem”, kaže Đujić.

Govoreći o Tjednu mobilnosti, Đujić ističe kako mi još nemamo kao narod naviku korištenja bicikala i javnog prijevoza. “Iako bi to trebalo koristiti radi nas samih, dakle zdravstveno. Ako ideš negdje 500 metara ili kilometar, to je stvarno neprimjereno. Ja ću napomenuti da je SDP imao gradonačelnika Koprivnice Mršića koji je išao biciklom na posao”, pojašnjava.

VIDEO Aktualno prijepodne, Bernardić zatražio prijevremene izbore zbog korumpirane Vlade: Čak i Sanaderova Vlada djeluje kao dječji vrtić naspram vas

Facebook Komentari