Otkriveno tko uporno po visokoj cijeni kupuje Krašove dionice: Srbijanski poduzetnik ne posustaje i postotak raste

Srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović ne posustaje u nastojanju da na slobodnom tržištu kupi što više dionica Kraša. Nakon jučerašnjeg zatišja danas je na Zagrebačkoj burzi ponovno jako živo. Do 13.30 sati srpski je poduzetnik kojeg nazivaju i kraljem papira kupio gotovo 60.000 dionica Kraša.

Dionica konditora ponovno je uzletjela na 850 kuna, odnosno za 20 posto u odnosu na jučerašnju zaključnu cijenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 milijuna kuna. Tijekom dana mogli bi i dobiti i službenu potvrdu da iza akcije, čiji je motiv još nejasan, stoji tvrtka ovog poduzetnika u čijem portfelju, osim papirne industrije, stoji i tvornica Crvenka koja proizvodi popularne Jaffa kekse. Zaključno s petkom, a po podacima SKDD-a, vidljivo je da se udjel vlasnika skrbničkog računa Raiffeisen banke popeo na 3,67 posto, a to znači da je definitivno tijekom ponedjeljka, kada je u jednom danu prodana 51.161 dionica Kraša, popeo iznad pet posto pa se po zakonu mora objaviti tko iza računa stoji, međutim do službene objave, koju ipak očekujemo tijekom dana, može proći još 48 sati, piše Večernji.

nvesticijska javnost pita se koji je motiv za snažna ulaganja u Kraš na kojeg je Šaranović u nekoliko dana potrošio, pretpostavlja se, najmanje 90 milijuna kuna, ako je točna procjena da je kupio 75 posto dionica kojima se trgovalo. Inače od 5.rujna do danas u 13 sati trgovalo se sa 180 tisuća dionica Kraša, odnosno 12 posto ukupno izdanih dionica te tvrtke. Ni tvrtka MI Pivac koja posjeduje 30,7 posto kompanije nije prodavala svoje dionice, kao ni tvrtka Kraš ESOP u kojeg su udruženi radnici i mali dioničari. Oni zajedno imaju oko 49 posto tvrtke, ali kako i Kraš d.d. posjeduje pet posto udjela u kompaniji, a to su dionice bez prava glasa, ova dva dioničara imaju većinu glasova. Zato je još zanimljivije koji je interes snažnog ulaganja u tvrtku kojom se ne može upravljati bez tih dioničara iz čijih se redova neslužbeno poručuje da nema nikakvih dogovora sa Šaranovićem ni o kontroli nad tvrtkom, a naročito ne oko prodaje svojeg udjela. Kraš je ponovno investitorima poručio da nema poslovnog razloga za dizanje vrijednosti dionice koja se trenutačno kreće na razini od 770 kuna. U nekoliko dana na interesu srpskog ulagača njezina je vrijednost udvostručena.

Tajni investitor danima kupuje dionice Kraša: Cijena im skočila i na 890 kuna

Facebook Komentari