FOTO Užasni grafiti na školi kojima se širi mržnja u Beogradu, Popov: Mlade kontroliraju službe, kada bi se očekivalo da dođe do incidenata – njih nema, a u nekim drugim situacijama oni se odjednom pojave

Grafiti s porukama mržnje koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih nacija – Hrvata, Albanaca i Turaka već deset dana stoje ispisani na zidovima u dvorištu Osnovne škole „Filip Kljajić“ u Beogradu, u Općini Čukarica. Nastavu u toj školi pohađa oko tisuću učenika uzrasta od 7 do 15 godina, piše RSE.

Direktor škole Aleksandar Đukić za Radio Slobodna Europa (RSE) objašnjava da su grafiti nastali tijekom vikenda i da je škola je odmah po saznanju o tome obavijestila policiju.

„Dolazila je policija, napravljen je očevid službena bilješka“, navodi Đukić i dodaje da su se slični incidenti dešavali i ranije, ali da je sada situacija mnogo ozbiljnija, imajući u vidu sadržaj grafita.

“U pitanju su ozbiljne, nacionalističke poruke kojima, naravno, nije mjesto tu i djeca to ne trebaju gledati“, objašnjava direktor škole Aleksandar Đukić za Radio Slobodna Europa.

„Grafiti su nastali u petak, 6. rujna, to je bilo večer ili noć, vidjeli smo ih u ponedjeljak kada smo došli u školu. Tako da ćemo mi tražiti odštetni zahtjev od Ministarstva unutarnjih poslova Čukarica“, navodi Đukić i kaže da će škola u najbržem mogućem roku prekrečiti sporne grafite.

Đukić dodaje da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim financijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je s učeničkim parlamentom dogovoreno da se u narednom periodu organizira akcija, tijekom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti nacionalističke poruke.

„Prethodni incident se dogodio prije nekih 6-7 mjeseci, uglavnom su bili navijački grafiti u pitanju, koje smo mi sanirali u roku od tri dana, a sada je ovo zaista radikalno”, objašnjava direktor škole.

Aleksandar Popov iz organizacije civilnog društva „Centar za regionalizam“ kaže u izjavi za RSE da je očigledno da se društvena klima u proteklih nekoliko godina promijenila na gore.

„Ovi grafiti su znak da ono što se događa općenito generalno u društvu i poruke koje se šalju putem raznih medija ili od naših političara da oni padaju na plodno tlo, posebno kod mladih koji nemaju dovoljno životnog iskustva, koji, nažalost, žive u jednoj zatrovanoj atmosferi i koji su zbog takve atmosfere skloni nacionalističkim ispadima“, objašnjava Popov.

Prema njegovim riječima, upravo je i incident uoči održavanja ovogodišnje Parade ponosa kada je policija privela pet muškaraca pokazao da se slika društva promijenila u odnosu na period od prije nekoliko godina.

„Mi smo prije četiri-pet godina imali na stadionima masovno skandiranje ‘Nož, žica, Srebrenica’, ‘Ubij Hrvata da Šiptar nema brata’ i tako dalje. Jedno vrijeme se s tim prestalo pa su čak i parade ponosa održavane normalno bez pokušaja da se one ometaju“, navodi Popov i dodaje da bi se atmosfera u društvu promijenila kada bi ljudi na političkim položajima slali drugačije poruke u duhu tolerancije.

„Ovako se stječe dojam“, kaže Popović „da mlade, naročito one u navijačkim grupama kontroliraju službe, jer se vidjelo da u nekim situacijama kada bi se očekivalo da dođe do incidenata njih nema, jer im je neko rekao da ostanu kod kuće, a u nekim drugim situacijama oni se odjednom pojave“, zaključuje Popović.

Kazneni zakonik Srbije za poticanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Facebook Komentari