Povjerenstvo za sukob interesa obratit će se međunarodnim institucijama

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika reagiralo je u ponedjeljak priopćenjem na posljednje izjave kojima su visoki HDZ-ovih i državni dužnosnici tom tijelu spočitnuli nezakonito postupanje vezano uz prošlogodišnji odlazak HDZ-ove delegacije u Helsinki.

“Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju”, tvrdi Povjerenstvo u priopćenju. Zakonska odredba na koju se Povjerenstvo poziva propisuje da “Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti”, a “nadležna tijela dužna su bez odgode, na njegov zahtjev, dostaviti zatražene obavijesti i dokaze”. Pritom ponovo upozoravaju kako tijela javne vlasti imaju zakonsku obvezu Povjerenstvu na zahtjev dostaviti tražena očitovanja i dokaze. “Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama”, stoji u priopćenju Povjerenstva.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u više navrata od Vlade, nekoliko ministarstava i HDZ-a tražilo da im se dostave putni nalozi za dužnosnike koji su na skup u Helsinkiju putovali vladinim zrakoplovom, u pratnji predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je, uz sudjelovanje na summitu EPP-a, tada imao i bilateralne obveze u Finskoj.
Tražene dokumente nisu dobili, a iz HDZ-a im je stigao tek ukupan iznos troškova smještaja u Helsinkiju, bez posebne specifikacije.
Povjerenstvo ipak nije odustalo i prošlog je tjedna otvorilo postupak protiv Plenkovića, potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i troje bivših ministara Tomislava Tolušića, Lovre Kuščevića i Nade Murganić.
No Plenković, a potom i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u međuvremenu su ponovili kako nemaju namjeru dodatno odgovarati Povjerenstvu, koje je premijer optužio čak da mu zlouporabom zakonskih ovlasti žele nanijeti političku štetu, podsjeća Večernji list.

Povjerenstvo zato sada poručuje da će se obratiti mjerodavnim međunarodnim institucijama.

Facebook Komentari