Vrh HDZ-a uvodi pravila igre, Sanader: Da ima soliranja, zvali bismo se Hrvatska demokratska solo zajednica; Anušić: Ako netko i bude sabotirao, ja ću to prvi primijetiti

Screenshot

‘Svaki naš član ima svoje ciljeve i prioritete, a to je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović’, kaže Ante Sanader za RTL

Iako se trzavice u vladajućoj koaliciji još nisu potpuno smirile, u HDZ-u su se okrenuli sami sebi. Na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a jedna od glavnih tema bila su pravila ponašanja članova stranke, službeno zbog predstojeće predsjedničke kampanje, ali zapravo zbog istupa poput onog Mire Kovača u našem studiju kada je najavio da će na stranačkim izborima pobijediti Andreja Plenkovića.

Da se i aktualnoj predsjednici ne bi dogodio crni labud – fenomen neočekivanog lošeg rezultata, u HDZ ništa ne prepuštaju slučaju. Disciplinu uvode u vlastite redove.

“Pravilnik kako bi se trebalo ponašati uoči kampanje? Gdje je pravilnik? Pa kaže Jandroković pravila igre? Pravila igre i pravilnik, pa nije to isto”, kaže Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Oko sabotaža i potkopavanja u vlastitim redovima rječitiji je bio glavni tajnik.

“Vjerujem da će svi aktivno i revno sudjelovati u kampanji, moguće će bit iskakanja ali naći ćemo mi odgovor i na to. Je li opcija sankcije, izbacivanje iz stranke? Neću o tome, prerano je to prejudicirati. Vjerujem u dobro volju i namjeru kolega i siguran sam da je svima stalo da Kolinda ponovno bude predsjednica”, poručuje Gordan Jandroković.

Fokus je sada kampanja Grabar- Kitarović, kaže Jandroković, pa kolege poziva.

“Da će staviti po strani unutarstranačke ambicije iako su one legitimne”, jasno će.

Te ambicije nedavno je u RTL-u Danas iskazao Miro Kovač, i izazvao burne reakcije – pa i samog šefa – koji ga je nazvao irelevantnim.

“Irelevantne su samo takve rasprave i kontraproduktivne. Mislim da ne doprinose nikom ništa dobro. A kandidature, mislim da nije vrijeme sada isticanje unutarstranačke kandidature, već se treba fokusirati na utakmicu pred nama”, jasno će Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

“Miro je u vašem intervju nastupio, na neki način iskače iz onoga kako bi trebao član stranke postupati”, poručuje Branko Bačić, član Predsjedništva HDZ-a.

Ako netko i bude sabotirao, prvi će to primijetiti šef kampanje aktualne predsjednice.

“Ja ću osobno imati ulogu tu, obilazak na terenu, razgovor, ako bude bilo kakvih sabotaža, ali ne vjerujem da će to biti. Je li Kovač naštetio aktualnoj predsjednici? Mislim da nije naštetio ništa posebno. Koliko sam razumio Kovač ide u kandidaturu za predsjednika stranke, tako da mislim da to nisu spojive stvari”, ističe Ivan Anušić, član Predsjedništva HDZ-a.

Ako ne šteti predsjednici kome šteti? I jesu li pravila igre ušutkivanje članova?

“Treba li šutjeti o unutarstranačkim stvarima? Mislim da to nije bit kampanje”, jasno će Zvonko Milas, član Predsjedništva HDZ-a.

Svaki član HDZ-a tako bi ubuduće trebao svoje javne nastupe uskladiti s vodstvom stranke i kandidatkinjom Grabar Kitarović.

Sanader za RTL: ‘Kovaču i svima nama je interes pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović’

O ovoj temi, reporterka RTL-a Damira Gregoret razgovarala je s političkim tajnikom HDZ-a Antom Sanaderom.

“Ovo je redovna sjednica. Ne znam na kakvu stegu mislite, HDZ je organizirana stranka. Pravila igre su poznata, 30 godina su poznata, u svakoj organiziranoj skupini se znaju pravila. Inače bi bio kaos. To do sada nije bila tema razgovora”, kaže Sanader.

Nema soliranja, pitala ga je reporterka RTL-a.

“Ne bi se zvali zajednica nego bi se zvali Hrvatska demokratska solo zajednica. Naša primarna tema i interes u predsjednički izbori. Sad je i Miru Kovaču i svima nama interes pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na izborima. Kovač želi isto pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović. Za nas je sad najrelevantnija pobjeda predsjednica”, jasno će Sanader dodajući:

“Otkud vam to da je Kovač naštetio svojim istupom. Svaki naš član ima svoje ciljeve i prioritete a to je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. Svaka naša članica i član imaju se pravo kandidirati, ali sada nije vrijeme unutarstranačkih izbora”, poručio je Ante Sanader.

Share This Article