Tajni investitor danima kupuje dionice Kraša: Cijena im skočila i na 890 kuna

Netko tko se krije iza skrbničkog računa Raiffeisen banke već danima kupuje dionice Kraša i diže im cijenu. U jednom trenutku u ponedjeljak dionica kojom se još prije deset dana trgovalo po cijeni od 380 kuna skočila je na 890 kuna. Tajni investitor zainteresirao je cijelu investicijsku javnost, a na kupnju dionica do sada je u nekoliko dana akcije uložio više od 60 milijuna kuna.

Naime, od 6. rujna do ponedjeljka na dionicama Kraša ostvaren je promet od 75 milijuna kuna, a kako se može čuti, 80 posto tog prometa odnosi se na tajnog kupca. Tako je vjerojatno do kraja trgovanja u ponedjeljak u deset dana s udjela od 0,3 posto zasjeo na mjesto trećeg najvećeg dioničara Kraša s udjelom većim od šest posto. Po zakonu o tržištu kapitala dužan je u roku od tri dana objaviti da posjeduje više od pet posto udjela u najvećoj konditorskoj industriji, a tada otkriti i svoj identitet, piše vecernji.hr.

Tako bi do petka mogla biti otkrivena misterija o tome tko i zašto kupuje dionice. Kompanija je, naime, u rukama Mesne industrije braće Pivac, koja posjeduje 30,7 posto kompanije, te radnika i malih dioničara udruženih u Kraš ESOP d.o.o. koji imaju 18,45 posto tvrtke. Kako i Kraš ima paket od pet posto trezorskih dionica bez prava glasa, dva najveća dioničara imaju više od pedeset posto dionica s pravom glasa i time kontroliraju tvrtku. Ova navala na dionice koja je udvostručila njihovu cijenu krenula je uoči najave o ponudi za preuzimanje kompanije koju su objavili i Pivci i Kraš ESOP. Nagađa se da su njihove ponude reakcija na špekulativno podizanje cijene koje se upravo događa na Zagrebačkoj burzi na kojoj se samo u ponedjeljak trgovalo sa gotovo 51.000 dionica Kraša, što je 3,4 posto ukupnog broja izdanih dionica te tvrtke. Promet je dosegnuo 38 milijuna kuna pa, ako i dalje isti kupac formira 80 posto prometa, to znači da je u jednom danu uložio 31 milijun kuna samo za stjecanje udjela u Krašu. Riječ je o velikom novcu pa je priča o špekulativnom podizanju cijene neuvjerljiva, ali je jednako tako nejasno kome bi se isplatilo ulaganje po ovim cijenama s obzirom na to da ne mo??e steći većinski udjel u tvrtki. Na zahtjev Zagrebačke burze na divljanje cijene očitovali su se danas i iz Kraša ističući da “ne postoji nijedan razlog, odnosno cjenovno osjetljiva činjenica” za skok cijene. U kuloarima su krenula nagađanja o tome tko bi mogao stajati iza najzanimljivije kupnje u posljednje vrijeme. Jedni upiru prstom u Pivce, ali to je manje izgledno, dok drugi spominju investitora iz regije. U svakom slučaju rijetko se kada dogodilo da se za tvrtku s ovako podijeljenim vlasničkim pozicijama otima treći kupac koji nema šanse preuzeti poziciju, piše vecernji.hr.

I dok je u fokusu dana bilo trgovanje na burzi, Pivci i Kraš ESOP poslali su ispravku obavijesti o ponudi za preuzimanje. Ispravak je tehničke naravi jer se ranije iznosilo da kreću u zajedničku akciju, a Kraš ESOP formalno još uvijek nije proveo skupštinu na kojoj se to mora odlučiti pa su tehnički izmijenili poruku investicijskoj javnosti. Novim raspletom oko cijene dionice cijelo preuzimanje postaje znatno skuplje. Naime, po cijeni od 500 kuna po dionici za preuzimanje svih preostalih udjela na tržištu bilo bi potrebno 343 milijuna kuna, ali po trenutačnim cijenama koje su odletjele sve do zaključnih 750 kuna na kraju dana, ta bi ista ponuda Pivce i Kraš ESOP stajala gotovo 515 milijuna kuna. U tom kontekstu jasno je da Pivci nemaju nikakvog interesa “napucavati” sami sebi cijene, ali nije jasno koji bi interes trećeg igrača mogao biti, s obzirom na to da prihodi Kraša i vrijednost brenda ne daju podlogu za udvostručenje vrijednosti. Kraš je lani ostvario oko milijardu kuna prihoda, a zarada mu je narasla na 51 milijun kuna. Kompanija gotovo polovicu prihoda ostvaruje od izvoza na više od 30 tržišta. Udio izvoza posljednjih godina raste i na tome se intenzivno radi da bi se smanjila ovisnost o domaćem tržištu i neravnotežama poput krize u Agrokoru. Grupa Pivac ima 2,6 milijardi kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja joj je 78,7 milijuna kuna, piše vecernji.hr.

Facebook Komentari