Marić: Nije pitanje osporavanja traženja većih plaća, samo je pitanje mogućnosti

S ministrom financija Zdravkom Marićem novinari N1 razgovarali su o zahtjevu za povećanjem plaća koji su nakon zdravstvenih radnika uputili prosvjetni radnici.

S obzirom na to da ste našli novac za povećanje plaća zdravstvenim radnicima, hoćete li naći novac i za ostale koji traže povećanje?

“Rekao sam da nije ništa neočekivano, s obzirom na politički ciklus i ostale okolnosti, da se dolazi s takvim zahtjevima, kao što je bio slučaj i za zdravstvene djelatnike koji su imali temu na stolu. S obzirom da je njima kolektivni ugovor istekao i trebalo je ispregovarati novi, pa je u sklopu njega došlo do ovog povećanja koeficijenata. Pretpostavljam da će se javiti i drugi, ali kao što uvijek kažem, nije uopće pitanje osporavanje nečijeg prava da traži veću plaću, i u konačnici da to i dobije, ali naravno da je pitanje mogućnosti”, rekao je Marić.

Što se Vas tiče tih novaca nema?

“Nemojte mi imputirati, već sam dobio tu stigmu da su sve moje kolege za, a ja sam protiv. Ja sam to demantirao i rekao da, ako ćemo ići jednom normalno logikom, sam ja prvi koji je za povećanje plaća, ali u okviru mogućnosti. Nije istina da se plaće nisu povećavale, još od 2017. na ovamo, povećanje osnovice… Za sve smo mi to u proračunu pronalazili sredstva, pa tako i za ovu godinu. Ove moje kolege koje su možda i najglasnije, u svojim proračunima nemaju osigurana sredstva za ovu osnovicu od 3 i 2 posto, ali kao što sam rekao već, mi ćemo ta sredstva naći i preraspodijeliti u njihovim proračunima, i neće doći pod znak pitanja. Za dalje korake ćemo još razgovarati”, kazao je Marić.

Tko su ministri koji nisu predvidjeli novac za rast plaće u svojim proračunima?

“Nije to baš tako da idemo na igru ‘shame and blame’. Mi smo tim i neću prozivati moje kolege. Zajedno radimo i nema tu nikoga tko je uradio nešto loše ili bolje. Osnova toga je da imate ministarstva koja u svojim proračunima imaju nešto veći ili nešto manji udio plaća, odnosno zaposlenih. Nema tu da je netko bolji ili lošiji”, rekao je ministar.

Kada putujete uzimate li dnevnicu?

“Kao ministar u inozemstvu imam dnevnicu, a u Hrvatskoj od prvog dana mandata ni jednom nisam uzimao dnevnice za putovanja. To je moj princip”, kazao je Marić.

Je li ikada za Vaše putovanje dnevnicu platio HDZ, a ne ministarstvo?

“Mislim da ne”, kazao je Marić.

Sindikati: Ili raspisivanje referenduma ili građanski prosvjedi

Facebook Komentari