Kolumnist Indexa pušten sa suda, proglasili ga krivim; Božinović: Nije priveden zbog tvita i nema prebivalište u RH

Nakon što je policija jutros privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka te nakon što je odveden na Prekršajni sud u Zagrebu gdje je proveo nekoliko sati, nešto prije 19 sati Duhaček je pušten sa Suda, piše N1.

Kako je rekao novinarima pred sudom nakon puštanja, zbog tvita u kojem je napisao ACAB pravomoćno je proglašen krivim, a presuda za satiričnu obradu pjesme Vila Velebita tek će biti donesen. “Uhitili su me, zatvorili su me u ćeliju bez da su mi uopće rekli da sam uhićen”, rekao je Duhaček.

“Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol”, počeo je Duhaček kojemu je pobjegao let.

Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen, a da mi to ništa nije rekao”, kaže Duhaček koji je rekao da su ga pitali par pitanja.

Razlog je, ispričao je, bilo to što je lani na Twitteru napisao ACAB.

“Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva”, kaže Duhaček.

“Čudno je, Hrvatska je postala država da vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešetaka”, kaže Duhaček.

Rekao je da nije istina da se nije odazvao policijskom pozivu.

“Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček.

Podsjetimo, Duhaček je sinoć sam stigao na razgovor u policijsku postaju u Heinzelovoj. No, jutros je priveden u Zračnoj luci Franjo Tuđman, piše N1.

Nije priveden zbog tvita

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je uhićenje novinara portala Index.hr Gordana Duhačeka.

“S obzirom na ove medijske napise, ja bih želio reći da gospodin nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Kao što znate, svaki građanin se dužan odazvati na poziv policije bez obzira na to koju funkciju obavlja”, kazao je Božinović.

Božinović je istaknuo kako je policija postupala u okviru svojih nadležnosti. “Gospodin je danas bio na Prekršajnom sudu, za jedno djelo je proglašen krivim, a za drugo će odluka biti donesena u idućih nekoliko dana”, dodaje.

Božinović je još jednom naglasio kako nije priveden zbog svojih objava na Twitteru, već zbog toga što se nije odazvao pozivu policije. “Izveden je pred Prekršajni sud zbog činjenice da nema prebivalište u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je.

“Činjenica je da je za jedno djelo vezano uz omalovažavanje policijskih službenika osuđen. Policija ima pravo provoditi istraživanje i ima pravo sumnjati u počinjenje nekakvog djela. Nema nikakvog zastrašivanja bilo koga”, dodaje.

Na kraju je kazao kako policija često postupa kad su u pitanju prijetnje i uvrede novinarima. “Nema razlike kad je u pitanju postupanje policije prema bilo kome”, kazao je Božinović.

Facebook Komentari