Strinavić: Država je sukladno Zakonu blokiranima doslovce ukrala još 80 milijuna kuna. Moram priznati da se ovako genijalnog zakona ne bi sjetio niti Pero kamatar

Samo predujmovi za nove ovrhe koje je od vjerovnika naplatila Fina u sedam mjeseci iznose gotovo 80 milijuna kuna! Taj je iznos uplaćen od 1. siječnja do 31. srpnja, u skladu s izmjenama Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, a kod ovrhovoditelja koji su se uspjeli naplatiti, prebacuje se na teret dužnika.

S obzirom na to da su izmjene zakona stupile na snagu još prošlog ljeta, cifra je jamačno puno veća, no iz Fine smo dobili podatak samo za ovu godinu, iako smo tražili ukupan iznos predujmova. Izmjenom ovog zakona, u sklopu „vatrogasnih mjera“ za spašavanje blokiranih, odblokirano je ukupno 71.682 građana i privremeno su stopirane ovrhe u ukupnoj vrijednosti od 50-ak milijardi kuna, od čega 30-ak milijardi glavnice, dok su ostalo kamate, Piše Valentina Wisener u Večernjem listu.

Vjerovnici su procijenili da ponovno vrijedi pokrenuti ovrhu nad 6725 odblokiranih koji duguju 373 milijuna kuna, od čega 244 milijuna glavnice i oko 130 milijuna kamata. Po njihovim je računima očito bilo nekog priljeva. Na kraju kolovoza u blokadi je bilo više od 251 tisuća građana, s dugom od 23,4 milijarde kuna, od čega glavnica iznosi 16,8 milijardi, a kamate 6,6 milijardi kuna, piše Večernji.

Strinavić: Jedino tko je u ovome smišljenom bućkurišu zaradio je Fina

“Država je sukladno Zakonu o ovrsi nad novčanim sredstvima i osnovi predujma svake ovrhe koju vjerovnik želi vratiti u Očevidnik redoslijeda naplate doslovce ukrala 80 milijuna kuna. Po istoj osnovi i zakonu taj se dug prelio na blokirane građane uvećano za kamate. Ono što je paradoksalno u svemu ovome je, da će FINA, ponovno sukladno ovom zakonu, nakon 6 mjeseci povući te ovrhe iz Očevidnika redoslijeda naplate i tako u nedogled. Kako stvari stoje, vjerovnici su ostali bez 80. milijuna kuna (koje će teško ili nikad naplatiti, dužnici su dobili 80 milijuna kuna novog duga uvećanog za kamate. Jedino tko je u ovome smišljenom bućkurišu zaradio je Fina. Moram priznati da se ovako genijalnog zakona ne bi sjetio niti Pero kamatar, kaže Mario Strinavić iz Blokiranih.

Share This Article