Posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Kusić: Zdravstvo je prije u starome sustavu, u socijalizmu, bilo odlično riješeno, kao i obrazovanje

Posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je kako premijer Plenković gleda na izjave Milorada Pupovca, rezultate dokumenta koje je donijelo Vijeće za suočavanje s prošlošću, kao i stanje u zdravstvu.

Na pitanje kako premijer Plenković gleda na izjave Milorada Pupovca, Kusić je kazao: “Premijer stoji na onom svojom stajalištu da osuđuje taj njegov nastup i te njegove izjave. Premijer smatra da manjine moraju biti u Vladi, da je to zdravo za hrvatsko društvo, državu i stabilnost države, ali isto tako da se moraju poštovati simboli i pravni sustav Hrvatske.”

“Za sve sudionike u javnom životu i prostoru, a tu su i političari, najvažnije jest da ne pridonose spirali mržnje”, dodaje Kusić.

Osvrnuo se i na dokument koji je Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo kao rezultat svog rada. “Još nisam čuo ni jednoga kritičara koji je ozbilno i racionalno kritizirao dokument koji je donijelo Vijeće za suočavanje s prošlošću. Dokument je potpuno jasan. Dokument se poziva na Ustav. To su smjernice za eventualne korekcije u pravosuđu i zakonodavstvu. Dokument je namijenjen za 80 posto hrvatskih građana koji bi ga, uvjeren sam, potpisali. Uvijek imate onih ekstremista”, rekao je Kusić.

Što se uvažavanja tog dokumenta tiče, Kusić je kazao da su “ova Vlada i premijer imali hrabrost da idu u to”.

Kusić se kratko osvrnuo i na stanje u zdravstvu.

“Zdravstvo je prije u starome sustavu, u socijalizmu, bilo odlično riješeno, kao i obrazovanje. Kada ste došli u jedno moderno doba, zdravstvo troši sve više sustava”, smatra Kusić.

Izlaz iz te, kako kaže pat pozicije, vidi u rastu gospodarstva. “Samo gospodarski rast će dovesti do toga da budu bolje plaćeni. Bez rasta gospodarstva neće biti pomaka”, rekao je Kusić.

Upitan o intoniranju himne svakodnevno u školama, Kusić ističe: “Mi smo državu dobili prije 30 godina i u tom razdoblju kao da se povijest zgusnula, kao da smo suočeni sami sa sobom. Samo 30 godina nije dovoljno, jer trebaju proći generacije.”

Kusić smatra kako je ideja o svakodnevnom intoniranju himne u školama dobra, piše N1.

Facebook Komentari