Kronologija odnosa Pupovac – Plenković: Od plaćanja suhim zlatom, do micanja HOS-ove ploče….

Od toga da Plenkovića treba plaćati suhim zlatom do usporedbe Hrvatske i NDH zbog odnosa prema Srbima, Milorad Pupovac je u protekle tri godine koalicije s HDZ-om prošao razne faze, no koalicija nijednom nije došla u pitanje. Kronologiju odnosa SDSS-a i HDZ-a pripremila je Tina Kosor Giljević s N1.

Samo par dana nakon izbora Milorad Pupovac nije krio svoje oduševljenje Andrejem Plenkovićem.

“Takve stvari i takvi ljudi se plaćaju suhim zlatom”, rekao je Milorad Pupovac 15.9.2016. godine.

SDSS je dao potporu Plenkovićevoj Vladi. Medeni mjesec kratko je trajao, nakon par mjeseci u Jasenovcu je osvanula HOS-ova ploča na kojima je pisalo Za dom spremni.

“Prije svega želim vrlo jasno odbaciti sve tvrdnje o refašizaciji hrvatskog društva, mislim da to nije slučaj…”, rekao je on u prosincu 2016.

SDSS je strpljivo čekao da se problem riješi, no vrijeme je prolazilo. U Jasenovcu su održane ponovno odvojene komemoracije te su poslali poruku da žele uklanjanje ploče. No Plenkovićevu Vladu su nastavili podržavati i onda kad je raskinuta koalicija s Mostom.
Spekuliralo se da će Pupovac biti novi potpredsjednik Vlade, a Milijana Brkića isprovocirao je najavom moguće šire rekonstrukcije na rtsu.

“Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade. Podsjetio bih na ono što sam već rekao u medijima, da je ovo Hrvatska država, da u Hrvatskoj državi uz nacionalne manjine odlučuju Hrvatice i Hrvati i da je ovo naša zemlja. Zamislite kako bi bilo kad bih ja ovdje govorio kako će gospodin Vučić rekonstruirati srpsku Vladu”, kazao je Milijan Brkić 8.5.2017. godine.

Koalicija je presložena, a Pupovac nakon par mjeseci upozorava da je vrijeme da se riješi slučaj ploče u Jasenovcu.

“Vrijeme za uklanjanje te ploče, odnosno ustaškog pozdrava Za dom spremni na toj ploči u Jasenovcu, kao i u bilo kojem drugom mjestu u Hrvatskoj, a posebno u Jasenovcu je prošlo. Krediti koje smo dali na raspolaganje Premijeru i Vladi su, što se nas tiče, potrošeni”, poručio je Pupovac 26.8.2017. godine.

Zvučalo je kao ultimatum. Sporna ploča je premještena. Pupovac je izjavio kako nije zadovoljan, ali Plenkoviću je i dalje davao potporu. Agrokor je ponovo uznemirio odnose, nakon otkrića mailova grupe Borg, s Pupovac preko naslovnice Nacionala poručuje kako odlazak Ramljaka nije dovoljan- Ako Plenković želi sačuvati Vladu, Martina Dalić mora otići.

“U interesu dobrog funkcioniranja koalicije, u interesu dobrog funkcioniranja Vlade i što je moguće bolje percepcije njezinog rada i rezultata, imam obavezu i odgovornost kada i gdje je nešto što smatram da ne štima i da je nešto potrebno napraviti”, rekao je Pupovac 27.2.2018. godine.

Podršku većini i dalje daje, pravdajući se da je to manje zlo.

“Najjednostavnije rješenje bi bilo izaći iz vladajuće koalicije i što onda? Nakon toga dobiti neizvjesnost oko toga tko će preuzeti vlast i Vladu? Hoće li se vratiti oni koji su otišli 2016. s novim ruhom? Tu smo zato da spriječimo ili da odložimo, ako je već nužno, da se dogodi veće zlo, a nisam siguran koliko ćemo uspjeti i nisam siguran da neće doći”, rekao je Pupovac 21.5.2018. godine.

Dalić je na kraju otišla, a Pupovac još jednom ostao.

Pola godine nakon, odnose je ponovo potpalio Krnjo u liku Milorada Pupovca zapaljen u Kaštelima. Maškare su se ismijavale i nasilju nad srpskim vaterpolistima. Pupovac je uputio oštre kritike vlasti zbog rasta međunacionalne netrpeljivosti.

“Ne mogu branit svoju poziciju, to vam mogu reći. A sve dalje nije samo stvar mojeg promišljanja nego i promišljanja stranačkoga rukovodstva. Previše se toga nakuplja, mogu vam samo reći da sam stao na tu crtu, a da je neću preći”, rekao je Pupovac 6.3.2019. godine.

Pupovac tada nije došao ni na sastanak koalicije.

“Ne bojte se za Milorada Pupovca, ne bu taj izišel iz koalicije”, poručio je Milan Bandić istog dana, dok je Lovro Kuščević samo pet dana kasnije rekao “Koga nema, bez njega se može”.

No lakše se moglo očito bez Kuščevića koji je otišao par mjeseci kasnije. Pupovac i SDSS podržali su još jednom Plenkovića u njegovoj rekonstrukciji Vlade. No napad na Srbe u kolovozu i Pupovčeva reakcija potakle su novu krizu odnosa koja još ne jenjava, piše N1.

Facebook Komentari