Fašistička provokacija u Rijeci: Izvjesili zastavu na ogradu Guvernerove palače u čast obljetnice D’Annunzievog pohoda

Na Guvernerovoj palači u Rijeci nepoznati počinitelji izvjesili su sinoć talijansku zastavu.

Potvrdila je to i riječka policija, koja je nakon dojave reagirala i uklonila zastavu. Dojava je zaprimljena jutros u 6.45 sati.

Policija je utvrdila da je izvješena zastava Kraljevine Italije. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palači, predstavljaju provokaciju.

Fotografiju izvješene zastave na svome twitter profilu objavio je novinar Cristiano Puglisi.

U tekstu objavljenom uz fotografiju on je napisao da je zastava izvješena u čast obljetnice D’Annunzievog pohoda na Rijeku.

Gabriele D’Annunzio, valja naglasiti, Rijeku je zauzeo baš na današnji dan 1919. godine, a on i njegovi legionari iz Rijeke su se povukli u siječnju 1921. godine.

Talijanska okupacija završila je tek kapitulacijom Italije u II Svjetskom ratu. Rijeku su konačno zauzele i Hrvatskoj je pripojile partizanske jedinice pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita.

U vrijeme svog boravka u Rijeci, valja naglasiti, D’Annunzio je za svoju rezidenciju odabrao upravo Guvernerovu palaču, s čijeg balkona je držao svoje govore. Zbog toga je Guvernerova palača i izabrana kao idealno mjesto sinoćnje provokacije.

D’Annunzia u Italiji i danas slave one političke snage koje Rijeku smatraju otetim dijelom Italije, odnosno snage kojima, osim D’Annunzia, nije mrzak niti Benito Mussolini, piše Novi list.

Inače, danas se u Trstu otkriva spomenik D’Annunziju.

MVEP osudio podizanje spomenika Gabrieleu D’Annunziju u Trstu

Facebook Komentari