Osam kajakaša spašeno iz nevremena na moru kod Šipana

Lučka kapetanija Dubrovnik izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o jučer poduzetoj i uspješno okončanoj spasilačkoj akciji prema osam kajakaša u Dubrovačkom arhipelagu.

“Poziv pogibelji u Dubrovačkoj kapetaniji zaprimljen je jučer, 9. rujna u 12:10 sati, posredstvom službe Hitne medicinske pomoći Dubrovnik, čiji djelatnici su netom prije zaprimili poziv grupe od osam kajakaša, zatečenih u jakom nevremenu s vanjske strane otoka Šipana, slijedom čega su službenici LK Dubrovnik u koordinaciji sa MRCC Rijeka pokrenuli akciju spašavanja prema dojavljenoj poziciji, kamo su angažirani i službenici Pomorske policije Dubrovnik, koji su u akciju isplovili iz Slanog.

Nedugo potom, u 12:44 sati, službenici Pomorske policije izvijestili su LK Dubrovnik i MRCC rijeka da su uočili kajakaše s vanjske strane otoka Šipana, na pola puta između Rta Prtuše i prolaza Harpoti te su iz mora spasili pet kajakaša, dok su službenici LK Dubrovnik spasili preostalo troje kajakaša, nakon čega su ih prevezli u Luku Šipansku, kamo su u 14.25h spašene brodolomce preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Među spašenim brodolomcima, sedam državljana Kraljevine Norveške i jedan državljanin Republike Hrvatske, koji je ujedno vodio skupinu kajakaša”, navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u priopćenju,

Dodaju da je među spašenim brodolomcima samo jedna osoba norveškog državljanstva trebala medicinsku pomoć, i to zbog manjih ozljeda po tijelu.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik po okončanju spasilačke aktivnosti nastavili su očevid s cilju utvrđivanja uzroka pomorske nesreće.

Facebook Komentari