Objavljen jezivi transkript audiosnimke ubojstva saudijskog novinara: Je li moguće staviti tijelo u vreću? – Ne, pretežak je… ali znam dobro rezati

Transkript audiosnimke posljednjih trenutaka života saudijskog novinara Jamala Khasohoggija izišao je u javnost, gotovo godinu dana nakon njegova brutalnog ubojstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u listopadu 2018. godine.

Uređaji za prisluškivanje koje je turska obavještajna služba postavila u saudijski konzulat u Istanbulu snimili su posljednje trenutke života Jamala Khashoggija, saudijskog novinara, disidenta i velikog kritičara saudijskog režima. Gotovo godinu dana nakon njegova ubojstva transkript tih snimki objavljen je u javnosti.

Saudijski tim ubojica snimljen je kako raspravlja o tome kako će smaknuti Khashoggija te su ga nazvali “životinjom koju treba žrtvovati”.

Prije njegova dolaska u konzulat, u 13:02 (12 minuta prije njegova dolaska), ubojice su raspravljale o tome kako će se riješiti leša nakon ubojstva s patologom dr. Salahom Muhammedom Al-Tubaigyjem, šefom odjela za forenzičke dokaze pri saudijskom ministarstvu sigurnosti. Al-Tubaigy kasnije je i raskomadao Khashoggija.

“Je li moguće staviti tijelo u vreću?” upitao je Al-Tubaigyja zamjenik zapovjednika tima ubojica Maher Abdulaziz Mutreb.

“Ne. Pretežak je i previsok. Zapravo, uvijek sam radio s leševima. Znam jako dobro rezati”, odgovorio mu je Al-Tubaigy.

“Nikad nisam radio s toplim tijelom, no i to ću lako. Obično stavim slušalice i slušam glazbu kad režem leševe. U međuvremenu pijem kavu i pušim cigarete. Nakon što ga raskomadam, zamotat ćete ga u plastične vreće, staviti u kofere i iznijeti van”, nastavio je sa stravično jezivim opisom Al-Tubaigy, govoreći o čovjeku koji je u tim trenucima još uvijek bio živ, i ne znajući što mu se sprema u konzulatu.

Kad je Khashoggi stigao u konzulat, gdje je trebao samo potpisati bračne papire kako bi se mogao oženiti s partnericom Hatice Cengiz, koja ga je čekala ispred konzulata, ubojice su krenule s provedbom plana.

Mutreb: Pošalji poruku sinu.

Khashoggi: Što da mu napišem?

Mutreb: Napisat ćeš poruku, uvježbajmo to, pokaži što pišeš.

Khashoggi: Što da napišem, ‘vidimo se uskoro’?

Neidentificirani muškarac: Skrati to.

Mutreb: Napiši nešto tipa “U Istanbulu sam. Ne birni se ako me ne možeš dobiti”.

Khashoggi: Ne bih trebao reći da sam otet.

Neidentificirani muškarac: Skini jaknu.

Khashoggi: Kako se ovakvo što može događati u konzulatu? Neću ništa napisati.

Neidentificirani muškarac: Skrati to.

Khashoggi: Ništa neću napisati.

Mutreb: Napišite to, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi vama mogli pomoći jer ćemo vas na kraju odvesti u Sadijsku Arabiju i ako nam ne pomognete, znate što će se tad dogoditi.

Khashoggi: Tu je nekakav ručnik. Zar ćete me drogirati?

Al-Tubaigy: Uspavat ćemo vas.

Nakon toga zatočenog Khashoggija krenuli su uspavati, a on im je govorio da mu ne zatvaraju usta, no stavili su mu platičnu vrećicu preko glave.

“Imam astmu. Ne radite to, ugušit ćete me”, bile su posljednje riječi Jamala Khashoggija.

Uslijedili su zvukovi mučenja te kratkotrajnih razgovora između njegovih ubojica, koji su provjeravali je li još živ.

U 13:39 audiosnimka je zabilježila zvukove pile za kosti i počelo je komadanje ubijenog novinara. Taj horor trajao je punih 30 minuta.

Gdje su Khashoggijevi ostaci na kraju završili, dosad nije otkriveno.

Jedanaest od 15 osumnjičenih ubojica za Khashoggijevo ubojstvo u postupku je suđenja za ubojstvo u Turskoj, a petorici od njih 11 prijeti i smrtna kazna.

Međunarodni promatrači i kritičari kraljevskog režima u Rijadu vjeruju da je naredba za ubojstvo stigla od de facto vladara Saudijske Arabije, princa Mohammeda bin Salmana, prenosi dnevnik.hr.

Share This Article