MVP Srbije kaže da su htjeli hrvatskom MVEP-u uručiti notu: Odbili su je primiti

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, povodom priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, navelo je da je ambasadorica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu srbijanskog ministarstva kako bi predala prosvjednu notu.

Kako je priopćeno iz Beograda, predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su primiti notu Srbije, želeći uručiti svoju notu, koju je ambasadorica Srbije odbila primiti.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da postupak Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske o zabrani ulaska i boravka delegacije Ministarstva obrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uvjeti boravka, najblaže rečeno, nije utemeljen. Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske”, navodi se u srbijanskoj noti.

Dodaje se da Ministarstvo vanjskih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka “u suprotnosti s osnovnim načelima moderne Europe, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije još jednom ukazuje da ‘neprimjerenih postupaka’ niti reakcija od strane ‘srpskog političkog vodstva’ nije bilo. Podsjećamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komentirati komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih organa”, piše u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Navodi se i da “Srbija ostaje posvećena unaprjeđenju stabilnosti regije i dobrosusjedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija”.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je veleposlanica Srbije pozvana u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi se Srbiji izrazio prosvjed zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije da 7. rujna uđu u Hrvatsku.

Pokušaj ulaska Vojske Srbije komentirao je u subotu i premijer Plenković.

“Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vjezba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, kazao je Plenković, prenosi N1.

MVEP je pozvao srbijansku veleposlanicu na sastanak, evo što su joj rekli oko pokušaja ulaska Vojske Srbije u RH i što je ona napravila

Facebook Komentari