Grad Slavonski Brod nakon fotografije dječaka koji plače ispod škole

Nakon što je fotografija dječaka s, kako je njegov otac napisao, posebnim potrebama (spektar autizma) koji plače, vani, sam, na ulaznim stepenicama škole u kojoj je trebao obilježiti svoj prvi dan u ponedjeljak šokirala Hrvatsku, reagirao je Grad Slavonski Brod.

Majka dječaka Sanja Kozmus za HRT je objasnila kako je očekivala da će njen sin Filip prvoga dana škole upoznati učiteljicu koja će mu predavati u posebnom odjelu i s asistentom, no asistenta nije bilo.

Pitala je između ostalih i nadležne institucije u Slavonskom Brodu što se dogodilo, jer je zahtjev za asistenta s potpunom dokumentacijom, kaže, predala u lipnju.

Grad Slavonski Brod oglasio se o slučaju danas, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U skladu s redovnom procedurom i stvarnim potrebama, Grad Slavonski Brod je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda osnovne škole Bogoslav Šulek, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija. Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda.

Naime, osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta „Helping – faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika.

Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni.”

Ovaj prvašić s autizmom plače pred školom: Ne može na nastavu jer nema – asistenta

Facebook Komentari