Ovaj prvašić s autizmom plače pred školom: Ne može na nastavu jer nema – asistenta

Hrvoje Kozmus, otac dječaka s posebnim potrebama koji je krenuo u prvi razred osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu, na Facebooku se oglasio o prvom danu škole.

Objavio je fotografiju sina kako sjedi i plače pred školom. Budući da mu je sin dijete s posebnim potrebama, treba imati pomoćnika u nastavi, kojeg, kako navodi otac, dječak nije dobio jer je još na obuci…

“Škola za budućnost. Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema. Nitko nam ništa nije htio reći prije, iako smo bili u školi. Da bi danas saznali da nema pomoćnika jer je na obuci. E i da, jedan pomoćnik na troje djece. Stvarno ‘krasno’. Hvala vam na ‘prekrasnom’ prvom danu škole”, napisao je dječakov otac i izazvao žestoke reakcije.

Ministarstvo za Vijesti.hr: ‘Odobrili smo 800 pomoćnika više nego prošle godine’

O ovom slučaju poslali smo upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Pitali smo ih kako je moguće tako, očito, nespremno ući u školsku godinu pa da se moraju promatrati scene uplakane djece. Njihovo odgovor prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja je ove godine odobrilo 800 pomoćnika više nego prošle godine kada ih je bilo oko tri tisuće, a sada ih je odobreno već 3.800. Međutim, neke zahtjeve udruga zaprimali smo i do kraja kolovoza, stoga su isti još uvijek u tijeku obrade od strane stručnjaka.

Ministarstvo je za 2019./2020. školsku godinu zaprimilo više od 4.000 zahtjeva osnivača (+542 zahtjeva udruga putem Javnog poziva za udruge) za dobivanje prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za više od 3800 učenika. Zahtjeve osnivača za dobivanjem prethodne suglasnosti za uključivanjem pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za 2019./2020. školsku godinu Ministarstvo još uvijek zaprima i žurno ih rješava.

U 2018./2019. školskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s osnivačima škola (gradovima i županijama) osiguralo je sredstvima Europskoga socijalnog fonda preko natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ potporu za 2.648 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te sredstvima od igara na sreću potporu za dodatnih 416 pomoćnika u nastavi (UKUPNO: u 2018./2019. školskoj godini potporu 3.064 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika).

U 2017./2018. školskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s osnivačima škola (gradovima i županijama) osiguralo je sredstvima Europskoga socijalnog fonda preko natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ potporu za 2.648 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te sredstvima od igara na sreću potporu za dodatnih 307 pomoćnika u nastavi (UKUPNO: u 2017./2018. školskoj godini potporu 2.955 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika).

“Povećanje broja pomoćnika u nastavi”

Dakle, može se govoriti samo o povećanju broja pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika i to je dokazivo podacima:

2017./2018. 2955
2018./2019 3064
2019./2020. do 30.8. 2019. već sada više od 3.800

Odobravanje potpore za pomoćnike u nastavi zahtjevan je stručni proces i zbog toga je taj posao prepušten stručnjacima. S obzirom na važnost te odluke, nakon prve procjene djelatnika Ministarstva, za uskraćene zahtjeve ministrica je formirala Povjerenstvo za procjenu zahtjeva za dobivanje prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike osnovnih i srednjih škola koje je sastavljeno od redovnih profesora Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta te liječnica školske medicine, kako bismo bili sigurni da će svi kojima je pomoć uistinu potrebna, tu pomoć i dobiti”, odgovorili su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

No, da je ovo itekako ozbiljan problem kažu i u građanskoj inicijativi “Pomozimo djeci s invaliditetom”. Oni su danas zatražili smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine, bez kojih će u školu krenuti više od 180 djece s teškoćama u razvoju.

Inicijativa u priopćenju navodi da su razlog tome što su i ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula u školske klupe puna neizvjesnosti brojni problemi koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo tijekom protekle školske godine.

Podsjećaju da od početka inzistiraju na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja te su smatrali da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donesen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješavanje te problematike.

“Na žalost, ministarstvo je objavilo pravilnik bez uvažavanja javne rasprave, koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama”, navodi inicijativa dodajući da su oni na vrijeme reagirali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Kažu da su reagirali i u srpnju kada su dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika, a skoro ništa od onoga na što su upozoravali nije uvaženo i provedeno.

“Zbog lošeg rada i dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju”

“Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika, u školu krenuti bez njih”, upozorava inicijativa.

Poručuju da je još gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jer će zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama više od 600) krenuti u školu ili ostati kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge.

“Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju”, poručuje građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom”.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je u ponedjeljak preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se započeti proces odlučivanja o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju odgodi za sljedeću školsku godinu, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari