13 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Strinavić ima pitanje za Plenkovića: U kojoj je to zemlji Europske unije...

Strinavić ima pitanje za Plenkovića: U kojoj je to zemlji Europske unije netko blokiran 10 godina, a da nije diler droge i kriminalac?

Mario Strinavić iz udruge Blokirani na svom fb-u osvrnuo se na najnovije podatke o povratku deblokiranih u redove blokiranih.

“Moram reći da ovo što se događa svakome normalnom ostavlja gorak okus u ustima, pogotovo nama koji sustavno upozoravamo vlast i javnost da sustavne greške koje Vlada očito radi namjerno u nedostatku hrabrosti ili strahu da se ne zamjeri financijsko interesnim lobijima.

Vlada je bombastično najavila sve tri mjere kojima se hvalila da je riješila problem blokiranih građana, ili barem dobrog djela onih koji u u dugotrajnoj blokadi no, mi koji se bavimo time znali smo da je to samo opsjenarski trik prvog računovođe vlade i njegovog šefa po istom modelu kao što je to napravio i Zoran Milanović lagavši europsku komisiju da je njegova vlada otpisom duga riješila problem blokiranih građana. Paradoks ovih mjera je time veći što je Zakon o ovrsi nad novčanim sredstvima ukomponiran u novi Ovršni zakon koji na jesen treba ići u saborsku proceduru, i onda neka javnost i struka ocijeni kako će isti funkcionirati.

Potpuno isti debakl doživio je i Jednostavni stečaj potrošača koji je postao sastavni dio Stečajnog zakona. U ovom trenutku na Sudovima leži preko 80.000 predmeta iz ovog područja koje nitko ne rješava i Sudovi su zamolili FINA-u da im više ne dostavljaju predmete jer ih nema tko riješiti.
Hrvatska ulazi u desetu godinu od kako je na snazi ovaj Ovršni model u Hrvatskoj i javno postavljam hipotezu da HDZ Vlada i njezini koalicijski partneri imaju velikih problema s razumijevanjem temeljnih dokumenata kojima se štite ljudska prava, npr. Ustavom ili Općom deklaracijom o pravima čovjeka, čl. 4 “Nitko ne smije biti držan u dužničkom ropstvu.

Volio bih da premijer Republike Hrvatske, kao europska sveznalica, kaže Hrvatskoj javnosti u kojoj je to zemlji Europske unije netko blokiran 10 godina, a da nije diler droge i kriminalac ? Nema te zemlje u EU u kojoj je baka,djeda ili bilo tko drugi sveden na razinu perača novaca,dilera i kriminalaca kao u Hrvatskoj.

Udruga Blokirani nudila je održiva rješenja, ista je prihvatila i predlagala i Predsjednica Republike, no Vlada nije imala hrabrosti to provesti i samim time neka snose i odgovornost za to. Za podsjetnik predsjedniku Vlade – Hrvatska je u recesiju 2008. godine ušla “sa NULA” blokiranih građana, u najavljenu recesiju će ući bez industrije i teretom od 300.000 blokiranih građana i bez ikakvog protukriznog elementa”, napisao je Strinavić.

Svaki treći od 20.987 deblokiranih ponovno u blokadi

Najnovije

Još iz rubrike