Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je 29. obljetnicu osnutka

Foto: Ilustracija

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je 29. obljetnicu osnutka kao prva borbena postrojba Republike Hrvatske koja je dala velik i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a danas je najelitnija postrojba hrvatske policije.

Na svečanom obilježavanju sudjelovali su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Nakon svečanog postrojavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja.

ATJ Lučko rođendan je obilježio i pokaznom vježbom te obilaskom Tehničko-taktičkog zbora, javlja HRT

Tijekom 1990.-1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušili pobunjeni Srbi u Hrvatskoj. Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske.

Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne “Maršal Tito” u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni odašiljač na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje vatreno krštenje Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu.

Ubrzo su uslijedili Krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), “Bljesak” i “Oluja”, Petrova Gora i “Oluja Obruč”.

Poginuli pripadnici u Domovinskom ratu:

Frano Bokanović
Božo Bionda
Nikola Bionda
Vladimir Milić

Ilija Đukić
Darko Srbić
Nenad Režić

Zdenko Bogdan
Antun Haban
Ivan Pešut

Robert Zadro
Šimun Fofić
Vladimir Stojić

Slavko Puček
Damir Klasnić
Davor Zbiljski

Mladen Jakovljević
Robert Krizmanić
Robert Erdelja

Poginuli pripadnici nakon Domovinskog rata:

Mario Mišić
Davor Hulina

Zoran Novosel
Stjepan Đukez

Dragan Brkić
Stjepan Bego

Miljenko Vranković
Radovan Vojnović

Ante Knežević
Anđelko Katić

Robert Bistrović
Darko Smolković

Share This Article