Predsjednica RH o kritiziranju Vlada: Hrvatsko društvo i država trebaju jasne političke prioritete, zdravu kritiku te odgovornost; Pripremam konkretne mjere vezane uz daljnju financijsku i funkcionalnu decentralizaciju i regionalni razvoj

Ad

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović održala je govor na proslavi Dana Virovitičko-podravske županije:

Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem na toploj dobrodošlici. Prošlo je manje od godine dana otkako sam bila u vašoj županiji u sklopu programa Izmještenog ureda. Tada sam opširno govorila o važnim pitanjima državnog i županijskog razvoja, o vašim rezultatima i planovima te o radu vaše izvrsne razvojne agencije VIDRA. Drago mi je što se dio planova ostvaruje i što Vlada, kako svjedoči današnji radni posjet, pojačano vodi brigu o ovoj županiji i o cijeloj Slavoniji.

Danas želim podsjetiti na žurnosti rješavanja demografskog problema, koji je najizraženiji u županijama koje su izravno bile pogođene velikosrpskom agresijom. Paradoks je našeg dosadašnjeg poratnog razvoja da su ta područja najviše razvojno ugrožena. Pred tim ne možemo i na smijemo zatvarati oči. Zato je od najveće važnosti tim županijama omogućiti pojačanu državnu skrb. Demografski oporavak ostaje našom najvećom zadaćom jer bez ljudi nema razvoja. Novi kilometri prometne i komunalne infrastrukture uvijek su dobra stvar, ali usporedo s time treba raditi na otvaranju radnih mjesta, povećanju plaća i donošenju učinkovitih demografskih mjera u prilog obitelji, majčinstva, djece i mladih.

moramo znati da mladi, a to su danas cijele obitelji, ne odlaze samo zbog posla i većih plaća nego i zbog nezadovoljstva politikom na svim razinama upravljanja. To je razlog zašto sam danas ponovno ovdje, kako bih poslala poruku da smo prije svega mi političari dužni učiniti sve kako bismo svim hrvatskim krajevima omogućili razvoj koji će naše mlade vezati za njihov zavičaj i domovinu. Na tome ću čvrsto ustrajati, a to očekujem i od svih drugih nositelja vlasti.

Iskoristit ću prigodu nazočnosti predsjednika Vlade i ministara da odgovorim svima onima koji misle kako premalo ili previše kritiziram Vladu. Prije svega želim reći da kritika nije hajka niti je Predsjednica oporba Vladi. Moja je dužnost upozoravati na probleme, tražiti rješenja, ali i surađivati, brinući se o stabilnosti državne vlasti. Hrvatsko društvo i država trebaju jasne političke prioritete, zdravu kritiku te odgovornost i suradnju svih tijela i razina vlasti, neovisno o političkim predznacima. Zato sam, uz kritiku, svim vladama u svom mandatu upućivala prijedloge za rješenja najvažnijih društvenih i državnih pitanja, od Prijedloga populacijske politike, preko razvoja otoka i brdsko-planinskih područja do prijedloga rješenja problema blokiranih građana ili brendiranja Hrvatske. Tako ću činiti i ubuduće.

Najavljujem kako je u pripremi prijedlog „Smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj“, koje će, kako ime kaže, sadržavati konkretne mjere vezane uz daljnju financijsku i funkcionalnu decentralizaciju i regionalni razvoj, poslovanje jedinica lokalne i regionalne samouprave, i sve što je vezano uz bolje iskorištavanje autohtonih razvojnih potencijala. Naravno, regionalna i lokalna vlast imaju samim time veću političku odgovornost, što pretpostavlja i oštru borbu protiv korupcije.

Poštovani župane i suradnici, poštovani vijećnici, znam da činite velike napore kako biste podignuli osobni i društveni standard građana, privukli investicije i povećali zaposlenost. Vjerujem da ćete nastaviti gospodarski rast, a želim ne samo da zaustavite iseljavanje nego i da vratite bar dio onih koji su otišli. To je važno i zbog toga kako ne bismo olako posezali za mjerama u korist zapošljavanja stranih radnika, a toliko Hrvata čeka da im država kaže: vratite se, trebamo vas, ovdje ćete imati sve uvjete za dostojanstven život u svom zavičaju, bez korupcije i bez nepotizma. To smo dužni učiniti, kako zbog naše povijesti, tako još više radi budućnosti našeg dobrog naroda i naše lijepe domovine. Na kraju dana, svi smo ovdje zbog Hrvatske.

Čestitam svim dobitnicima županijskih nagrada i priznanja, a svima vama čestitam Dan Županije i želim mnogo uspjeha u ostvarivanju razvojnih projekata i programa, uz vječitu zahvalnost onima bez kojih nas danas ne bi bilo ovdje – hrvatskim braniteljima. Hvala vam!

Facebook Komentari