Udruga branitelja 121. brigade-pukovnije traži kazneni progon Milorada Pupovca

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška osuđuje izjave Milorada Pupovca, zastupnika u Hrvatskom Saboru, izrečene u intervjuu za Bosanskohercegovački portal Radiosarajevo.ba.

Milorad Pupovac rekao je da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu funkciju imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Ove izjave smatramo skandaloznima i direktnim udarom na Ustav Republike Hrvatske kao temeljni akt države,ustavno pravni poredak Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskom ratu. Isto tako osuđujemo bilo kakvo povezivanje moderne Hrvatske koja je stvorena plebisicitarnom voljom građana na izborima,branjena i obranjena u Domovinskom ratu od velikosrpske agresije sa NDH, a braniteljske udruge za koketiranje sa ustaštvom.

Od Vlade Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske kao i Predsjednice Republike Hrvatske tražimo da koristeći ustavne ovlasti i Kazneni zakon koji u članku 34. kaže ” Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.” i na taj način zaštite ugled Republike Hrvatske,svih građana Republike Hrvatske kao i braniteljskih udruga.
Udruga hrvatskih branitelja 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška osuđuje svako oblik nasilja, ali isto tako osuđuje da se takvo nasilje bez utvrđenih činjenica a priori okarakterizira motivom međunacionalne mržnje, piše udruga.

Facebook Komentari