Penavu upitala SDSS-ova vijećnica za mural s Dinamom i prvim bijelim poljem: Javite mi za ustaške oznake, ali i gospodu s redenicima i kokardama

Na aktualnome satu Gradskoga vijeća Grada Vukovara Vesna Vujić , vijećnica SDSS-a upitala je zašto na muralu naslikanom na Trgu kralja Tomislava u središtu Vukovara na kojem piše „Neka živi Dinamo i majka Hrvatska“ hrvatski grb počinje bijelim poljem koji ima konotacije vezane uz NDH-a.

Gradonačelnik je odgovorio kako je riječ o starom hrvatskom grbu koji se kroz povijest mijenjao.

– Postoji grb koji je korišten u NDH i on je zabranjen, ali svi ostali povijesni grbovi nisu. Ovakav se grb nalazi i na crkvi svetog Marka u Zagrebu i u Budimpešti. Prvi sam protiv ustaštva, nacizma, fašizma, a vjerujem i stranka te velika većina vijećnika u našemu Gradskome vijeću. Apsolutno sam za zabranu grba NDH, ali sam ujedno i protiv zvijezde petokrake kao simbola koji je srušio grad Vukovar te četničke kokarde. U našemu gradu svatko ima pravo na svoju vjeru, kulturu, prošlost, i ne želim da se itko osjeća loše, ali ne možemo odstupiti od svoje povijesti, nju trebamo svi poštivati i uvažavati. Ovaj grb nije uperen protiv Srba i za fašističku ideologije. Nije svaka šahovnica ustaška, niti je svaki Hrvat Ustaša. Apeliram da se po pitanju ovakvog grba ne uzrujavaju, ali kad vide ustaške oznake da nam jave i da ćemo reagirati. Naravno, jednako tako i na gospodu s redenicima i kokardama… Ovo je hrvatska država i postoje određeni okviri kako se svi moramo ponašati. Hrvatska i Hrvati nikada neće pristati na neke stvari zbog čega se uostalom vodio rat i vodili bi ga opet ako, ne daj Bože, to bude potrebno, rekao je Penava.

U razgovor su se uključili i vijećnici HDZ-a David Vlajčić i Kristina Ozdanovac koji su upitali što je sa četničkim zastavama koje se nose u svatovima za što su dobili opomenu od predsjednika Gradskoga vijeća Tomislava Šote, piše Hrvatski radio Vukovar.

Facebook Komentari