Liječnici protiv ograničavanja roditeljskih ispričnica: Bit će pune čekaonice

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je mogućnost limitiranja dosadašnjeg prava roditelja da višekratno opravdavaju djecu u školama za razdoblja do tri dana.

30 milijuna 647 tisuća 480 sati izostali su naši učenici s nastave tijekom prošle godine. Zato resorna ministrica predlaže nova pravila kojima zapravo daje packe roditeljima, doznaje RTL.

U planu je ograničavanje roditeljskih ispričnica, s čime se ne slažu liječnici, a ni roditelji.

‘Naša je intencija da taj broj izostanaka ograničimo. Ne da ukinemo, nego ograničimo broj izostanaka koje roditelji mogu opravdati. Početna je ideja da to budu tri dana u svakom polugodištu’, kaže ministrica Blaženka Divjak.

Jer učenici s nastave izostaju svake godine sve više.

Prošle su godine najviše izostajali učenici Primorsko-goranske županije – u prosjeku 76 sati po učeniku. Imaju i najviše opravdanih u Hrvatskoj – po učeniku 74 sata. Što znači da su gotovo svi izostanci – opravdani. Najmanje izostaju učenici iz Međimurske županije – 52 sata u prosjeku. Zanimljivo, u istoj županiji, roditelji najmanje opravdavaju svoju djecu – pa djeca imaju najviše neopravdanih – 5 po učeniku.

Upravo taj trend sve više opravdavanja izostanaka – primijetili su i u školama.

‘Nekakav broj izostanaka je jednak. No, ako gledamo omjer opravdanih i neopravdanih, to se u zadnjih nekoliko godina zaista promijenilo. Ima puno, puno više opravdanih u odnosu na neopravdane. A to se odražava i na izricanje pedagoških mjera’, tvrdi psihologija Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu Andrea Kuhner Urem.

Roditelji sada mogu opravdati do tri dana izostanka. Teoretski, ako se dijete četvrti dan pojavi u školi, sljedeća tri može ponovno izbivati uz opravdanje roditelja. I to roditelji i čine, kažu u školi.

‘Vrlo često roditelji ni ne znaju da su djeca izostala. Pa onda to sve opravdaju. Kažu da se neće ponoviti. Pa se ponovi’, upozorava profesor Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu Ratko Harauzek.

Liječnici obiteljske medicine misle da će jedini rezultat biti prepune čekaonice.

‘Zbog uobičajenih bolesti djece kao što je glavobolja, bolovi u trbuhu, bi ustvarili trebali čekati satim s njihovim roditeljima kod izabranog liječnika obiteljske medicine samo zato da bi dobili ispričnicu, što je potpuno suludo’, tvrdi Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine.

I roditelji misle da bi se trebalo naći bolje rješenje.

‘Ne treba vama ministar davati opravdanje hoćete doći na posao ili ne. Vi ako ste normalna osoba, kad god ste bolesni, normalno da ćete ostati doma’.

‘Mislim da to nije baš primjenjivo. Neka djeca su više neka manje. Ne vjerujem da roditelji izmišljaju’.

Prije nego što ove mjere ministarstva stupe na snagu, svi će moći reći što o njima misle. A sigurno je da početkom ove školske godine – još neće zaživjeti.

Facebook Komentari