Policija utvrdila identitet Srbijanca koji je ostavio migrante u Kupi da se utope, kao i još dva pomagača Srbijanca i jednog iz BiH

Ad

Policijski službenici PU sisačko-moslavačke su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku, dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj od 25. kolovoza ove godine, kojom prilikom je život izgubila jedna ženska osoba.

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza 2019., sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata”, navodi se u priopćenju PU sisačko-moslovačke.

PU sisačko-moslovačka sumnja da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačkih registracijskih oznaka, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza 2019. godine došao na područje Gline, u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Tijekom prevoženja nezakonitih migranata kombi vozilom u pravcu Zagreba, a s namjerom daljnjeg kretanja prema drugim državama članicama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, prvoosumnjičenog su u mjestu Gornje Taborište, uključivanjem svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti policijski službenici koji su se vozilom kretali iza njega, a koji postupaju po zaštiti državne granice i sprječavanju nezakonitih migracija.

Prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu kretanja te je naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo. Izlaskom iz mjesta Slatina Pokupska prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sletio u rijeku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć.

Policijski službenici koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost zbog čega je 23-godišnja državljanka Afganistana smrtno stradala utapanjem.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.

Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji.”

Krijumčaru migranata koji je kombijem sletio u Kupu i prouzročio smrt jedne osobe i dalje nema traga; Svi su na terenu, ali zasad ništa…

Facebook Komentari